Ook Jette krijgt zadenbib: 'We willen mensen inspireren om te tuinieren'

De gemeente Ukkel en Sint-Agatha-Berchem en Anderlecht hebben er al één. Maar ook in Jette zijn vanaf april zaden te leen. De bibliotheek van Jette begon eind juni met inzamelen. 

In Brussel zijn op dit moment drie zadenbibs, één in Sint-Agatha-Berchem, één in Anderlecht en één in Ukkel. Ukkel. Jette wordt de vierde gemeente op rij, met een nieuwe zadenafdeling in de Gemeentebibliotheek.

“We werken nauw samen met de Franstalige bibliotheek van Jette”, zegt Gerina Dijkema van bibliotheek Jette. “De nadruk ligt op ‘vergeten planten’, en verder vinden we het belangrijk dat de zaden biologisch zijn”.

Om zaden te lenen heb je geen speciaal abonnement nodig. Je hoeft zelfs geen lid te zijn van de bibliotheek. Het enige dat verwacht wordt, is dat je het jaar daarop de voorraad van de bibliotheek aanvult met eigen zaden.

“De eerste zadenbib opende in 2012, inmiddels zijn er een twintigtal bibliotheken aangesloten”, zegt initiatiefnemer van de zadenbibs, Lieven Gekiere. “We willen mensen inspireren om te tuinieren." Hij richtte daarom met twee anderen mijntuin.org op, een site met onder andere een digitale catalogus. Zo valt te zien dat in de bibliotheek van Anderlecht pompoen-, slaapmutsjes-, tomaten- of peterseliezaadjes te leen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?