Ook Molenbeek komt met groepsaankoop energie

© brusselnieuws.be
23/01/2014

Na de Stad Brussel komt nu ook de gemeente Molenbeek met een groepsaankoop voor gas en elektriciteit. Dat moet de hoge stroomprijzen voor burgers en kleine zelfstandigen drukken.

Molenbeek wil zo veel mogelijk inwoners warm maken voor een groepsaankoop elektriciteit en aardgas. Bij een groepsaankoop stappen mensen samen over naar een nieuwe leverancier, die in ruil voor de toestroom nieuwe klanten een voordeligere prijs aanbiedt.

Molenbeek werkt daarvoor net als de Stad Brussel samen met het bedrijf Wikipower, dat de onderhandelingen met de leveranciers voert. Dat kost de gemeente niets; Wikipower krijgt van de leverancier een commissie per klant die het aanbrengt.

De gemeente mikt op 5.000 deelnemende huishoudens, handelaars of mensen in de vrije beroepen. “Hoe meer deelnemers, hoe sterker de onderhandelingspositie”, zegt Fée Bruyère, medewerkster van schepen van Energie Annalisa Gadaleta (Groen).

De gemeente gaat reclame maken op markten en culturele evenementen en organiseert infoavonden. “We hebben al ervaring in de oprichting van een aankoopgroep met andere gemeenten, politiezones en OCMW’s voor ons eigen gebouwenpark. Ook in bijvoorbeeld La Louvière heeft een groepsaankoop succes gehad.” De gemeente maakt zich sterk dat er met 5.000 deelnemers een miljoen euro bespaard kan worden.

Service
Groepsaankopen komen steeds vaker voor, vooral sinds de gebruiker kosteloos van leverancier kan veranderen na een contract van zes maanden. Vaak gaat het bij groepsaankopen om 100 procent groene stroom.

Geïnteresseerden kunnen gratis intekenen en krijgen vervolgens een offerte. Die kunnen ze weigeren of aanvaarden. Aanvaarden ze, dan zorgt de nieuwe leverancier voor de administratie van de overstap.

In Vlaanderen waren er al eerder dergelijke initiatieven. De provincie Antwerpen organiseerde al meerdere groepsaankopen, waar bijna 100.000 mensen op intekenden.

Alle informatie op www.molenbeek-energie.be .

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie