Op kot in Brussel: twee studentes vertellen

Tatiana De Wée
© Brussel Deze Week
28/03/2008
De hoofdstad zit met een imagoprobleem, ook bij studenten. Veel studenten verkiezen het dagelijks pendelen boven op kot gaan in Brussel. Ook het aantal studenten dat na de studies in Brussel blijft 'plakken' is klein. Brussel Deze Week sprak met een studente die persé in Brussel op kot wou en een studente die Leuven verkiest.

Brussel-fan Hilke Andries
Hilke Andries (22) studeerde eerst interieur-vormgeving aan Sint-Lukas in Brussel. Toen ze haar studie afrondde, besloot ze journalistiek te studeren aan de Erasmushogeschool, ook in Brussel.

"Ik ben pas vorig jaar op kot gegaan, omdat ik in de Rand woonde. Maar ik zaagde mijn ouders de oren van het hoofd om op kot te mogen, en uiteindelijk stemden ze toe. Vorig jaar zocht ik een kamer via de site van Quartier Latin. In de Van Arteveldestraat vond ik mijn zin. Dit jaar deel ik met twee vriendinnen een appartement in de Begijnhofwijk. Zo'n kans krijg ik later niet meer, het is geen sinecure om een betaalbaar eenpersoonsappartement te vinden in het centrum."

"In Brussel voel je je meer inwoner dan student. In Leuven zou ik nooit willen wonen. Ik ben naar hier verhuisd met het idee er ooit te komen wonen. Die mengeling van verschillende talen en culturen spreekt me enorm aan, al mis ik Nederlandstaligen. Waar ik nu vertoef, is dat geen groot probleem, maar over het algemeen mag Brussel wel wat Vlaamser."

Pendelstudent Greet Jeurissen
Greet Jeurissen (20) studeert al twee jaar Engels-Italiaans aan de Erasmushogeschool in Brussel. Na de middelbare school begon ze eerst aan pedagogie in Leuven; ze vond er een kot. Het tweede jaar ging ze in Brussel studeren. Toch wil ze er niet wonen.

"Mijn vrienden wonen bijna allemaal in Leuven. Ook mijn vriend studeert en woont hier; ik kan hem toch niet zomaar achterlaten? Brussel trekt me niet meteen aan en de kotprijzen liggen te hoog. Je hoort bovendien vaak vreemde verhalen over misdaden en diefstallen. Leuven is veel kleiner en gezelliger, je kunt overal te voet naartoe. In Brussel ken ik alleen de bekende plekken, vooral in het centrum. Ik zou zelfs nog verdwalen (lacht)."

"Mij zie je niet snel rondhangen in de hoofdstad. Als ik al wegga, dan is het om café Delirium binnen te stappen, of ik ga winkelen in de Nieuwstraat tijdens de springuren. Meestal spring ik na mijn lessen op de trein. De abonnementen zijn helemaal niet duur, vorig jaar daalden de tarieven met de helft. Het blijft voordeliger om te pendelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni