Stefan Cornelis BRUZZ 1529

Open VLD Brussel: 'Herfederaliseer internationale verdragen zoals CETA'

© Belga
24/10/2016

"CETA toont aan dat we op de grenzen van de federale staat gebotst zijn. Om dit in de toekomst te vermijden, zouden we bij een volgende staatshervorming de ratificatieprocedure voor internationale verdragen moeten herfederaliseren. Eventueel met een niet-bindend advies van de regio's". Dat verklaarde Open Vld'er Stefan Cornelis maandagnamiddag tijdens een gedachtewisseling over het Europees-Canadees vrijhandelsverdrag in de commissie Europese Aangelegenheden van het Brussels Parlement.

Cornelis ging met zijn pleidooi in dezelfde richting van een resolutie die zijn partijgenoten Lode Vereeck, Jean-Jacques De Gucht en Rik Daems in de Senaat hebben ingediend. Voor de N-VA is dat alvast "de wereld op zijn kop", reageerde Senaatsfractieleidster Annick De Ridder in een reactie.

Het debat in het Brussels Parlement startte kort nadat in het Overlegcomité was vastgesteld dat België CETA niet kon goedkeuren omdat het Waals, Brussels Franse gemeenschapsparlement, en de COCOF de federale regering geen mandaat geven om te tekenen. Dat er geen lid van de Brusselse regering de gedachtewisseling in commissie volgde, zorgde voor wrevel bij zowel oppositie (Armand De Decker, MR) als bij de meerderheid (Jef Van Damme, sp.a).

Omdat het dossier geblokkeerd blijft, lagen de meeste tussenkomsten in de lijn van de standpunten die de respectieve fracties eerder hadden ingenomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni