Open VLD wil alcoholverbod voor nachtwinkels

Open VLD wil behalve tankstations ook nachtwinkels verbieden om 's nachts nog alcohol te verkopen. Alleen cafés zouden dat dan nog mogen. De liberalen hebben een wetsvoorstel in die zin klaar. De maatregel moet overlast en dronken rijden door jongeren aanpakken.

Tussen middernacht en 6 uur 's morgens zou geen blikje bier of fles vodka meer gekocht kunnen worden in een nachtwinkel. Dat staat in een wetsvoorstel van senator Bart Tommelein (Open VLD). De Senaat besprak al een ander voorstel om de alcoholverkoop langs snelwegen aan banden te leggen.

"Nachtwinkels ontstaan in uitgaansbuurten. Jongeren drinken alcohol op straat en maken dan amok. Heel wat steden en gemeenten willen de verkoop van alcohol in nachtwinkels aan banden leggen. Maar door de Raad van State worden ze tegengehouden omdat er op federaal vlak geen regels gelden", aldus Tommelein.

Nachtwinkels zijn in de ogen van Tommelein oneerlijke concurrentie voor de cafés. "Horecazaken zijn gebonden aan allerlei regels. Als er iemand sterft door alcoholgebruik in hun zaak, zijn zij zelfs aansprakelijk. Maar voor nachtwinkels gelden geen regels. Zij verkopen goedkope alcohol, maar dragen niet de gevolgen. Terwijl ze zo wel veel overlast veroorzaken."

Strenger optreden tegen overlast
Het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is tegen het voorstel. Volgens de belangenorganisatie is het onterecht dat handelaars met de vinger gewezen worden. NSZ pleit voor strengere straffen tegen overlast en dronken rijden om overmatig alcoholverbruik aan banden te leggen.

Unizo stelt voor om een kwaliteitslabel voor nachtwinkels in te voeren. "Wij begrijpen dat nachtwinkels voor overlast zorgen en vragen daarom een label dat de bonafide van de malafide handelaars onderscheidt", zegt Luc Ardies van Unizo.

Ook distributiefederatie Comeos is tegen een verbod op de verkoop van alcohol door nachtwinkels.

Sociale controle
Horeca Vlaanderen is dan weer voorstander. Nachtwinkels oefenen geen enkele controle uit, aldus afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche. "En op café is er naast controle van de cafébaas ook de sociale controle van andere klanten."

Eerder pleitte CD&V er al voor dat nachtwinkels en tankstations geen sterke drank meer zouden verkopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?