Gaypride 2019 c Karen Vandenberghe 38
Op de gaypride bindt de LGBTQI+-gemeenschap jaarlijks de strijd aan tegen homofoob geweld.

Open VLD wil slachtoffers van gaybashing anoniem klacht laten indienen

GR
© BRUZZ
02/03/2020

Deelstaatsenator Stephanie D’Hose (Open VLD) wil dat slachtoffers van homofoob geweld dat anoniem kunnen melden via een site of app. Ze doet die oproep naar aanleiding van een politierapport met cijfers over meldingen van homofoob geweld. Tussen 2017 en 2018 blijkt dat die voor Brussel zijn gestegen van 38 naar 45.

Over de gewesten heen blijken de cijfers op jaarbasis licht gedaald van 187 incidenten in 2017 naar 172 gevallen een jaar later. Opvallend zijn wel de grote verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

In de hoofdstad kwamen er in een jaar tijd zeven meldingen meer binnen, 45 in 2018 tegenover 38 in 2017. Daarmee is Brussel de enige stijger in de lijst, want zowel in Vlaanderen (van 65 naar 61) als in Wallonië (84 naar 66) kreeg de politie minder klachten binnen.

'Cijfers geen indicator voor werkelijke daling'

Voor deelstaatsenator Stephanie D’Hose (Open VLD) roepen die cijfers echter meer vragen op dan antwoorden. “We weten dat er wat betreft homofoob geweld sprake is van een grote mate van onderrapportering. De drempel voor slachtoffers van homofoob geweld om naar de politie te stappen is ondanks de geleverde inspanningen nog steeds hoog.”

Zij ontvangt ook signalen op van de LGBTQI+-gemeenschap die deze resultaten tegenspreken. “Er is een grote terughoudendheid door de administratieve rompslomp die gepaard gaat met het indienen van een klacht.” D’Hose pleit daarom voor anonieme aangiftes. “Dat moet slachtoffers over de streep trekken en de politie de kans geven om snel op te treden. Op die manier krijgen we ook een realistischer beeld van homofoob geweld.”

Het voorstel voorziet expliciet in de mogelijkheid om klachten van homofoob geweld te kunnen indienen via het internet en een app. Dat verlaagt verder de aangiftedrempel. Ook in buurlanden waaronder Nederland wordt hiervoor een aparte website op landelijk niveau voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Open VLD, gaybashing, app of site

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni