Opgesloten Iraanse VUB-prof zet 'droge hongerstaking' voort

© Ahmadreza Djalali/Facebook

De Iraanse gastdocent aan de VUB Ahmadreza Djalali is vrijdag opnieuw in hongerstaking gegaan in de Evin-gevangenis in Teheran. De 45-jarige wetenschapper eet noch drinkt, zo laat Gerlant Van Berlaer, spoedarts aan het UZ Brussel en collega van Djalali, weten. Aanleiding is de weigering om Djalali contact te laten hebben met zijn advocate.

Midden februari beëindigde de Iraanse wetenschapper al eens een hongerstaking, nadat hij had gehoord van de vele acties in Europa om hem te steunen. Djalali werd op 25 april 2016 opgepakt door de Iraanse autoriteiten. Hij werd op 31 januari beschuldigd van spionage, maar is nog niet officieel in beschuldiging gesteld en een proces is nog niet gepland.

Volgens Van Berlaer mag de Italiaanse Iraniër momenteel elke week twee minuten telefoneren met zijn vrouw. Hij had ook gevraagd om contact te mogen hebben met zijn advocate, maar dat werd geweigerd. Djalali kon wel een andere advocaat toegewezen krijgen, maar dat weigerde hij.

"Vanwege het vernieuwde verbod op contact met zijn eigen advocate startte dr. Djalali vrijdag opnieuw een 'dry hunger strike' (geen eten of drinken)", zegt Van Berlaer. "Dit soort droge hongerstaking kan in zijn precaire situatie erg snel fataal worden."

De collega's van Djalali en andere academici dringen bij politici van Europese landen die handelsakkoorden hebben met Iran, aan om de Iraanse overheid te dwingen de internationale rechtsregels te volgen. Ze eisen onder meer dringende medische hulp voor Djalali en een proces volgens de internationale regels.

Ondertussen verzamelde de petitie voor Djalali's vrijlating op change.org al 221.000 handtekeningen. Iedere week komen daar nog een drieduizendtal bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?