Ophef over affichecampagne tegen straatintimidatie

© La Capitale

Affiches in Sint-Gillis en Brussel die straatintimidatie van mannen op vrouwen hekelen, doen de gemoederen hoog oplopen. De boodschap die erop prijkt is te gewelddadig voor sommigen, maar gerechtvaardigd voor anderen.

"Si tu me dis encore une fois que je suis charmante, je t'arrache les couilles", zo staat er te lezen op de affiches die sinds kort in het straatbeeld van Sint-Gillis en Brussel opduiken. Letterlijk vertaald: "Als je nog een keer zegt dat ik charmant ben, dan trek ik je ballen uit."

De boodschap mag duidelijk zijn: vrouwen tolereren niet langer dat ze op straat seksistische opmerkingen en beledigingen naar het hoofd geworpen krijgen of, erger nog, ongewenst aangeraakt worden. Alleen zorgt de wijze waarop de gedachte wordt afgeleverd, en vooral het woordgebruik, voor ophef bij passanten. Dat schrijf La Capitale maandag. 

Voor sommige voorbijgangers zijn dergelijke woorden evenwel noodzakelijk. "Deze zin is veel minder gewelddadig dan sommige daden en woorden van mannen", klinkt het bij de ene. Anderen vindt de boodschap dan weer overdreven. "Ik zeg niet dat er geen problemen zijn met intimidatie, maar ik zie het probleem niet wanneer mannen zeggen dat een vrouw charmant is", aldus Emilie tegen de Franstalige krant.

Het lijkt om een wilde campagne te gaan, aangezien er nergens een verantwoordelijke uitgever of naam van een organisatie te bespeuren valt. Maar het uiteindelijke doel van de affiches is alvast bereikt, want het debat over straatintimidatie is opnieuw geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Tram botst tegen politiecombi in Schaarbeek

samenleving 1518019098

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook