Ophef over ‘taalstraffen’ Sint-Pieterscollege

© brusselnieuws.be
15/02/2012
Het nieuwe taalbeleid in het Sint-Pieterscollege in Jette zorgt voor verontwaardigde reacties in Franstalige media. Leerlingen die geen Nederlands spreken op de speelplaats, krijgen voortaan na drie verwittigingen (bonnen) een verplichte naschoolse taalstudie. “Veel andere scholen hebben een gelijkaardig beleid.”

De school bracht de ouders van de leerlingen per brief op de hoogte van de nieuwe maatregel. Een van hen verwittigde daarop verontwaardigd de redactie van La Capitale. Het artikel op de site van de krant telt ondertussen 93 vooral verontwaardigde reacties, erg veel voor het medium in kwestie.

Veronique Vanhercke, directrice van het Sint-Pieterscollege, vindt de démarche van de ouder onbegrijpelijk. "Wie zijn kinderen in onze school inschrijft, moet een engagementsverklaring tekenen waarmee ze aangeven ons te helpen om het Nederlands te stimuleren", zegt ze aan brusselnieuws.be. "Ons oudercomité, dat voor 80 procent uit Franstaligen bestaat, steunt de maatregel. Bij klassengesprekken hebben zelfs de kinderen ons verteld dat we niet streng genoeg toezagen op het gebruik van het Nederlands."

Wie Frans spreekt op de speelplaats, krijgt een taalbon. Wie drie taalbonnen verzamelt, moet verplicht een naschoolse taalstudie volgen. "Dat betekent concreet dat we samen naar het jeugdjournaal van Karrewiet kijken," zegt Vanhercke. "De leerling maakt vervolgens een samenvatting van de uitzending en draagt die ook voor. Zo stimuleren we het begrijpen, het schrijven en het spreken."

Te veel Frans
Volgens de directrice komt de nieuwe maatregel er omdat er toch nog te veel Frans op de speelplaats werd gesproken, de vele aansporingen ten spijt. "Onze leerkrachten werden op de duur niet meer au sérieux genomen," aldus Vanhercke.

"We hebben ons laten inspireren door de humaniora-afdeling van het Sint-Pieterscollege, waar veel van onze leerlingen naar doorstromen. Daar is het systeem met taalbonnen al tien jaar in voege. Veel andere Nederlandstalige scholen in en rond Brussel hebben nochtans een gelijkaardig beleid is, daar ben ik van overtuigd. Verschillende collega's hebben mij dat trouwens ook gemeld."

De nieuwe taalregel is van kracht tussen de krokus- en paasvakantie. Daarna wordt de regel geëvalueerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni