Opknapbeurt Lutgardiscollege op schema

© Bart Dewaele

De Lutgardissite in Oudergem is al sinds april 2014 een bouwwerf. De leerlingen van het college zullen in september 2016 in gloednieuwe gebouwen het schooljaar aanvatten.

In het midden van de speelplaats van het Lutgardiscollege staat een grote gele kraan. Bouwvakkers zijn er druk bezig met het bouwen van nieuwe appartementen, een dagzorgcentrum en een dienstencentrum. Maar ook het college krijgt een grondige opknapbeurt. “De basisschool wordt maar deels gerenoveerd met onder andere nieuwe beglazing en nieuwe toiletten. De middelbare school krijgt een nieuw gebouw waar de labo’s voor de lessen chemie, fysica en biologie zullen gevestigd zijn. Voor de middelbare school is het de bedoeling om de capaciteit van zo’n 200 leerlingen op te trekken naar 350 leerlingen,” legt Sabine Verheyden, directrice van de middelbare school, uit. “Er wordt ook glasvezel tussen de gebouwen getrokken zodat er overal internet beschikbaar is.”

Voetballen
Ouders waren bij aanvang ongerust over het project. Ze zagen het niet zitten dat hun kinderen op een bouwwerf naar school zouden moeten en ze waren niet opgezet met de geplande verkleining van de speelplaats. Verheyden begrijpt de ongerustheid maar relativeert. “Er is een heel goede verstandhouding tussen de schooldirectie en het bouwteam. Elke woensdagnamiddag zitten we samen met hen en de preventieadviseur,” licht de directrice toe. “Zo heb ik al tot twee keer toe de werken laten stilleggen om het goede verloop van de lessen te garanderen. We hebben ook de hekken die de speelplaats en de werf scheiden laten verhogen en eronder hebben we gaas laten zetten. Zo vinden voetballen hun weg minder vlot naar de werf, wat dan weer ongelukken kan voorkomen.”

Alleman
Een andere gegadigde van de werken is het jeugdhuis Alleman. Waar vroeger de broeders verbleven neemt het jeugdhuis zijn nieuwe intrek. College en jeugdhuis zullen ook nauwer samenwerken. “De leerlingen van de laatste graad zullen er tijdens de middag terechtkunnen voor het middageten,” legt Sabine Verheyden uit. “Tijdens springuren kunnen ze er ook terecht voor een partijtje kicker en andere activiteiten zoals een cursus houtbewerking.”

Verkleinen
De speelplaats zal na de werken nog ‘maar’ ongeveer 2.400 vierkante meter groot zijn. “Op een groot deel van de speelplaats komen appartementen, een dagzorgcentrum en een dienstencentrum,” aldus Sabine Verheyden. “Om de verkleining op te vangen zullen de verschillende scholen op verschillende momenten speeltijd hebben.” Door de komst van deze nieuwe woningen moet de speelplaats aan oppervlakte inboeten. Deadline voor dit deel van het project is de kerstperiode van 2017.
Het Lutgardiscollege werd in 1912 opgericht door de Broeders Maristen. In 2012, precies 100 jaar na het ontstaan, droegen de Broeders de school over aan het bisdom Mechelen-Brussel. Dat betekende het groen licht voor het bisdom om het project op touw te zetten. Om de financiering niet helemaal op zich te moeten nemen, besloot het bisdom om met een private partner in zee te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?