Opnieuw controverse over vergoeding bij Brussels overheidsbedrijf

BVR
© BRUZZ
22/02/2018
gimb.jpg

| De kantoren van de GIMB, de groep waartoe Brinfin behoort.

De Brusselse vennootschap Brinfin, die het schuldbeheer van de gemeenten doet, betaalde zijn topman via een zelfstandigencontract 300.000 euro per jaar, zonder openbare aanbesteding.

Brinfin, waar maar drie mensen werken, kreeg begin jaren 90 de opdracht om de schulden te beheren van de 19 Brusselse gemeenten, en staat het Brussels Gewest bij met financieel advies en beheer. Het is een filiaal van de GIMB, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel, die ondernemingen financiert in de groeifase.

In september meldde de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) in zijn algemene beleidsverklaring dat Brinfin opgedoekt wordt. Het personeel verhuist naar het Brusselse Agentschap voor de Schuld, omdat de regering meent dat de twee organen dubbel werk verrichten.

300.000 euro per jaar

Volgens L’Echo heeft deze beslissing ook te maken met de de beheerder van Brinfin. Die werkt daar sinds 2003 als zelfstandige, en krijgt daarvoor 300.000 euro per jaar, btw inbegrepen. Daar is geen openbare aanbesteding aan te pas gekomen.

Dat doet denken aan de controverse rond de stads-vzw Gial, die de informatica van de stad Brussel beheert. De directeur daar, Michel Leroy, verdiende 18 jaar tot 1.000 euro per dag via een contract als consultant.

"Mochten we dit contract anno 2018 moeten gunnen, dan zou het wel via een openbare aanbesteding verlopen."

Serge Vilain, woordvoerder GIMB

In het geval van Brinfin kreeg de beheerder, Christian Vandercam, 300.000 euro per jaar, btw inbegrepen, bevestigt Serge Vilain, de woordvoerder van de GIMB. ”Mochten we dit contract anno 2018 moeten gunnen, dan zou het wel via een openbare aanbesteding verlopen”, zegt de woordvoerder aan L’Echo.

Hij voegt eraan toe dat de vennootschap de btw recupereert en dat Vandercam dus ongeveer 250.000 euro kost aan Brinfin. De woordvoerder van de GIMB ziet geen graten in het feit dat Vandercam als zelfstandige via zijn vennootschap CLCJ voor Brinfin werkt. “Christian Vandercam werkt al voor ons sinds 1993”, stelt Vilain. “De eerste tien jaar werkte hij als bediende. In 2003 heeft hij gevraagd om het zelfstandigenstatuut te krijgen. De raad van bestuur van Brinfin heeft dat unaniem aanvaard.”

Vandercam heeft in 2017 voor meer dan 6,5 miljard euro aan financiële operaties beheerd, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni