Opnieuw klachten over compostcentrum in Vorst

© google

Inwoners van Vorst klagen al jaren over de slechte geur die het composteringscentrum verspreidt. Om die reden werd de afvalverwerkingsplaats ruim tien jaar geleden gedeeltelijk overkoepeld. Die koepel werd dit jaar onaangekondigd afgebroken. Buurtbewoners trekken aan de alarmbel.

Buurtcomités CODA FIQ (Forest Inter Quartier) en CODA (Comité de Défense de l’Altitude Cent) kaarten opnieuw problemen aan rond het composteringscentrum in Vorst. De koepel, die geuren moet tegenhouden die met name tijdens de eerste fase van de compostering vrijkomen, werd eerder deze maand onaangekondigd afgebroken. 

Niet alleen vreest het buurtcomité dat de buurtbewoners opnieuw last zullen hebben van de geuren, ze hekelen ook de slechte communicatie van de verschillende overheidsdiensten. "Ik heb gevraagd of ik de stedenbouwkundige vergunning mocht inzien die nodig was om de koepel af te breken," zegt André Robe van CODA. "Maar bij de dienst Leefmilieu in Vorst was men totaal niet op de hoogte! Ook heb ik het rapport van de brandweer over de brand van eind vorig jaar nog altijd niet ontvangen van het Brussels Gewest."

Dat is volgens Robe problematisch omdat er meer op het spel staat dan onaangename geuren. Hij is bezorgd over het methaangas dat vrijkomt tijdens compostering. Het broeikasgas is vele malen schadelijker dan koolstofmonoxide. "Hoe kunnen we erop vertrouwen dat ze weten waarmee ze bezig zijn, als ze zelfs niet kunnen aantonen dat ze een stedenbouwkundige vergunning hebben?" vervolgt Robe.

De buurtcomités vragen daarom inzage in het dossier. Ze willen niet alleen de stedenbouwkundige vergunning voor de afbraak van de koepel zien, maar ook het brandweerrapport van vorig jaar, en de uitbatingsvoorwaarden sindsdien. Tot slot vragen ze om het rampenplan voor de site in te zien, een vraag die al sinds 2006 op tafel ligt.

De woordvoerder van Fadila Laanan, bevoegd minister voor Vuilnisophaling en -verwerking verzekert dat er vanaf september een nieuwe koepel zal zijn. De werken beginnen binnenkort. "Tot die tijd zal er in het centrum, om geuroverlast te voorkomen, alleen tijdelijk afval worden opgeslagen," zegt Christophe Vancutsum. "Het groenafval dat Net Brussel ophaalt, zal van daaruit naar andere centra worden vervoerd."  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?