Opnieuw staking op til bij afvalophalers: 'Gebrekkig crisisbeheer'

© PhotoNews
| Ondergrondse glasbollen van Net Brussel (archiefbeeld)
Updated: 19-10-2020 - 13:43

De vakbond ACV Openbare Diensten heeft een nieuwe stakingsaanzegging ingediend voor alle medewerkers van het agentschap Net Brussel. De stakingsaanzegging komt er uit onvrede met het gevoerde coronabeleid. "Als de situatie deze week niet verbetert, volgen er acties."

Afgelopen vrijdag raakte de afvalophaling verstoord in een tiental gemeenten door acties bij het personeel van Brussel Net. Ook bij het begin van de coronacrisis was er al stakingsdreiging, omdat er te weinig veiligheidsmaatregelen werden getroffen en de werkdruk bovendien veel hoger lag.

100 man in kleedkamer

Zes maanden later is er nog niet veel veranderd, zegt gewestelijk ACV-secretaris Rudi De Coster. "We zitten volop in de tweede golf, maar nog steeds respecteert het management federale richtlijnen zoals maximaal telewerken, mondmaskerplicht en het bewaren van afstand niet. Dat is kwalijk, want bijvoorbeeld bij het begin van de dienst zitten ze met een honderdtal tegelijk in de kleedkamers."

De vorige stakingsaanzegging, die samen met het ACOD werd aangevraagd, liep zaterdag af. Daarom diende het ACV Openbare Diensten dit keer op eigen houtje een nieuwe in. "Op dit moment vinden er geen acties plaats, maar als de situatie deze week niet verbetert, zullen we staken", aldus De Coster. Hij hoopt tegen woensdag of donderdag een signaal te ontvangen.

Veel goede hoop is er echter niet bij de vakbondsman. "De directeur-generaal (Vincent Jumeau, red.) is blijkbaar een weekje op vakantie", vertelt De Coster laconiek. Het ACV is niet opgezet met de "eigengereide aanpak" van Jumeau, voormalig kabinetschef van ex-minister Eric Tomas (PS). "Een audit wees uit dat zijn functie zal worden opgedeeld in tijdelijke mandaatfuncties. Maar hij verzet zich daar duidelijk tegen", beweert De Coster.

Met de nieuwe stakingsaanzegging wil de vakbond de druk op de Brusselse overheid verhogen. "We willen blijven werken, maar het moet op z'n minst veilig gebeuren. Als hun taak als essentieel wordt beschouwd, verwachten we dat de werknemers van Net Brussel adequaat worden beschermd", aldus De Coster, die het management "slechte communicatie, gebrek aan respect voor personeel en gebrekkig crisisbeleid" verwijt.

Behalve de vuilnisophalers sluiten het omkaderend personeel zich dit keer ook aan bij de acties. "De eerste groep krijgt nog geen mondmaskers, de tweede groep mag zelfs bij ziekte of contact met een bevestigd coronageval niet in quarantaine", zegt De Coster, die eerder al een klacht neerlegde bij de FOD Werkgelegenheid en Overleg. "Maar er verandert niets."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?