Daklozen Zuidstation

Opnieuw veel daklozen aan het Zuidstation

MD
© BRUZZ
12/01/2017

Aan het Zuidstation liggen de laatste dagen opnieuw een dertigtal daklozen. Veel van hen zouden naar Brussel getrokken zijn vanuit de ‘jungle’ van Calais. De politie kwam donderdagochtend alles opruimen, maar enkele uren daarna installeerden de daklozen zich al opnieuw. “We doen wat we kunnen om de mensen te overtuigen om naar een centrum te gaan voor de koude opnieuw toeslaat”, zegt hulporganisatie Samusocial.

Onder de daklozen die hun dagen en nachten doorbrengen aan de overdekte tramhaltes van het Zuidstation zijn veel alleenstaande mannen, maar ook enkele vrouwen en kinderen. Donderdagochtend kwam de politie langs en moesten de daklozen hun spullen pakken. Het was niet de lokale politie, maar de federale politie die ter plaatse kwam, klonk het eerst bij de politiezone Zuid. Later werd dat gecorrigeerd, het was wel degelijk de lokale politie die ter plaatse kwam.

“De politie komt er om ‘op te kuisen’, vaak samen met de netheidsdiensten”, vertelt Marie-Anne Robberecht van Samusocial. “Dan worden ook de matrassen en andere spullen weggehaald, maar dat helpt de mensen in kwestie natuurlijk niet.”

Samusocial heeft drie mensen, alle drie mannen, kunnen overtuigen om mee te gaan naar het federaal centrum in Haren dat maandag opende. De rest zocht, ook zonder matrassen, al snel opnieuw onderdak op dezelfde plek.

'Maakt niet uit vanwaar ze komen'
Veel van de daklozen zouden vluchtelingen zijn die vanuit de jungle van Calais naar Brussel zijn getrokken. “Vanwaar van komen, maakt ons niet uit”, aldus Robberecht. “We blijven patrouilleren en blijven mensen overtuigen om mee te komen naar een van onze centra.”

Vanaf maandag wordt er immers opnieuw een serieuze winterprik voorspeld, met temperaturen tot -9. “We hebben al drie mobiele diensten die de hele dag rondrijden, tot 2 uur ’s ochtends. Wanneer het weer te erg is, komt daar nog een extra mobiel team bij.”

Ondertussen is dankzij de opening van het federale centrum voor winteropvang in Haren de volledige capaciteit van 1.300 plaatsen beschikbaar. Maar daar willen daklozen niet altijd naartoe, schreef BRUZZ al eerder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni