Oppositie vreest nieuwe reeks politieke benoemingen

BVR
© BRUZZ
27/09/2016

De Brusselse regering wil drie nieuwe Instellingen voor Openbaar Nut (ION) creëren, dit bovenop twee IONs eerder deze legislatuur. ‘Totaal niet nodig’, zegt Bruno De Lille (Groen). “Er werken nu al een goeie 2.000 mensen voor de administratie, dat moet volstaan.” Net als de vakbonden vreest de oppositie dat de regering de instellingen louter voor de postjes creëert.

Nadat deze regering eerder al het Brussels Planningsbureau en Preventie en Veiligheid heeft opgericht, wil het nu nog drie nieuwe IONs bij creëren: Brussel Stedenbouw en Patrimonium, Brussel Fiscaliteit en een Gewestelijke Selor.

Met een regering bestaande uit de PS, FDF, CDH enerzijds en Open VLD, SPA en CD&V anderzijds, valt het op hoeveel nieuwe topambtenaren dezelfde strekking zijn toegedaan.

Zo werd Christophe Soil dit jaar de nieuwe topman van het Brusselse Planningsbureau. Hij was eerder adjunt-directeur op het kabinet van Onkelinckx (PS) en was ook de enige ontvankelijke kandidatuur voor de functie. Komt daarbij dat drie van de vijf diensthoofden die onder hem vallen, politiek gekleurd zijn. Het gaat om Tom Sanders, een ex- kabinetsmedewerker van Vervoort (PS), Gert Nys (CD&V) en Cédric Verschrooten, voormalig adjunct-kabinetschef voor Tommelein (Open VLD).

Een ander nieuw ION is het zopas opgerichte ‘Preventie en Veiligheid’. Daar is Jamil Araoud de nieuwe directeur-generaal. Araoud was voorheen raadgever op het kabinet Vervoort (PS).

Nieuwe aanwervingen
Een selectiecommissie zorgt voor de verdere invulling van het ION Preventie en Veiligheid. Kijken we naar de commissie van adjunct-leidend ambtenaar, dan zien we dat vijf van de zes leden op een kabinet gewerkt hebben of politiek gekleurd zijn. Het gaat om:

  • Pascal Petry: ex-kabinetsmedewerker voor Di Rupo (PS)
  • Dirk Leonard: ex-kabinetschef van Pascal Smet (SPA)
  • Joëlle Delfosse: verbonden aan de CDH
  • Charline Desmecht: ex- kabinetsmedewerker van Leterme en Van Rompuy (CD&V)
  • Myriam Parys: huidig kabinetsmedewerker voor Tommelein (Open VLD)

Bovendien gaf de Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een (niet bindend) negatief advies voor de plannen van de regering. De creatie van de nieuwe IONs stond immers niet in het regeerakkoord. De Raad wil weten waarom deze parastatalen nodig zijn, en met welk geld dat gefinancierd zal worden.

Zelfbediening
Bruno De Lille, fractieleider voor Groen in het Brussels parlement, is bezorgd. “Met de nieuwe IONs worden postjes bij gecreëerd, waardoor de kans bestaat dat de Open VLD en de PS opnieuw zichzelf bedienen.”

Dat denkt ook Rudy De Coster, Gewestelijk secretaris van het Algemeen Christelijk Verbond (ACV). “Volgens het statuut moet men de anders zeer strikte aanwervingsregels niet volgen. Hierdoor kunnen ze een functie op maat uitschrijven.”

Dat laatste ontkent minister-president Rudi Vervoort (PS). “De procedure voor de invulling van de hoge functies is dezelfde als anders, met examens enzovoort. Het zal net transparanter zijn”, zegt hij aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni