Opvangcentrum transitmigranten open tot in de lente

© Belga
| In Porte d'Ulyssse is er plaats voor driehonderd mensen.

Het opvangcentrum voor transitmigranten aan de Haachtsesteenweg in Haren blijft open tot in de lente. De verlenging van het huurcontract voor het gebouw staat op het programma van de volgende gemeenteraadszitting van de stad Brussel.

Het snel groeiende aantal transitmigranten in het Maximiliaanpark zette de Stad er vorige winter toe aan een gebouw in Haren ter beschikking te stellen. De Stad huurde het gebouw, een voormalig kantoorgebouw met de naam Blue Star, van de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev.

Het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen en de ngo Dokters van de Wereld mochten er een deel van de transitmigranten de nacht laten doorbrengen. “In december 2017 begonnen we in Porte d’Ulysse, zoals wij het centrum gedoopt hebben, met tachtig bedden. Meer middelen voor voeding en dergelijke hadden we niet,” zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform. “De opvang gebeurde volledig door vrijwilligers.”

Mehdi Kassou, woordvoerder Plateforme d'hébergement citoyenne

Geleidelijk kreeg het Burgerplatform wat meer giften. “Zo konden we uitbreiden. In maart vingen we tweehonderd mensen per nacht op in het gebouw,” aldus Kassou. Eind april, na de sluiting van de winteropvang, ging ook Porte d’Ulysse dicht.

Maar het transitmigrantenprobleem rond het Noordstation bleef spanningen veroorzaken. Uiteindelijk besliste ook het Gewest in actie te komen. Porte d’Ulysse ging in juni weer open, ditmaal met plaats voor driehonderd mensen. Het Burgerplatform kreeg vanaf dan 130.000 euro per maand om twaalf voltijdse personeelsleden te betalen voor het beheer van het opvangcentrum. Het geld is afkomstig van het gewestelijke budget voor daklozenopvang. Tot midden volgend jaar is het Burgerplatform van deze steun verzekerd. Nu verlengt Stad Brussel ook het huurcontract.

Momenteel vangt het Burgerplatform elke nacht zo’n driehonderd mensen op in Haren, tweehonderdvijftig bij families en zeventig in tijdelijk leegstaande appartementen. “En dan slapen er nog vijftig à honderd mensen op straat,” zegt Kassou.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?