Organisaties komen op straat tegen politiegeweld

© Frédéric Moreau de Bellaing

Op de internationale dag tegen politiegeweld gaan verschillende organisaties de straat op. Daarmee komen ze in actie tegen onder andere de intimidatie van mensen zonder papieren in het Maximiliaanpark en het politiegeweld tijdens de verhuizing van de Voix des Sans Papiers-groep.

De actievoerders vertrekken donderdag vanaf 18 uur van Anneessens in het centrum van Brussel. Ze betogen tegen de repressieve maatregelen van de huidige regering, zoals antiterrorismemaatregelen, de inzet van militairen in de grote steden, de uitbreiding van preventieve detentie van 24 naar 48 uur en de huiszoekingen in het kader van het kanaalplan.

Ook uiten de betogers met de actie hun ongenoegen over het politie-optreden voorafgaand aan de rellen, dat bepaald gedrag bij de jongeren zou hebben uitgelokt, veroordelen ze de hardhandige aanpak van migranten in het Maximiliaanpark door de politie, net als het gedrag van de agenten in burger tijdens de verhuizing van La Voix des Sans-Papiers.

In plaats van repressieve maatregelen, zien de actievoerders liever oplossingen voor de sociaal-economische problemen van bepaalde groepen. Ze vragen om betere bescherming van migranten en sans-papiers. “Zo lang het nodig is, zullen we het racisme van de staat tegen zwarten, Arabieren, moslims en mensen zonder papieren veroordelen,” klinkt het in de uitnodiging voor de manifestatie.

De manifestatie is een initiatief van de campagne Stop Repressie, in samenwerking met onder meer antiracismevereniging MRAX, het Molenbeeks oudercomité tegen politiegeweld en jongerenorganisatie JOC. De organisaties willen dat de manifestatie plaatsvindt zonder de zichtbare aanwezigheid van de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?