Organisatoren betoging: 'Relschoppers waren respectloos'

VT
© BRUZZ
26/11/2017

De rellen van zaterdag ontstonden in de marge van een betoging tegen slavernij in Libië. Rond vier uur in de namiddag splitsten zo’n dertig jongeren zich af van de groep en begonnen ze enkele winkels op de Louizalaan aan te vallen. De organisatoren van de betoging veroordelen het gedrag van de jongeren met klem. “Zulke daden getuigen van een gebrek aan respect,” laten ze weten.

Eerder deze week wekte een reportage van de Amerikaanse nieuwszender CNN grote verontwaardiging op. Op de beelden was te zien hoe centraal-Afrikaanse migranten schijnbaar als slaven verkocht worden. De betoging het collectief Africa Liberation was daar een reactie op. Volgens het collectief waren een zo'n duizend betogers.

Die actie werd echter verstoord toen enkele jongeren hun gezicht bedekten en naar de Louizalaan trokken. Later verplaatste het tumult zich naar de Elsensesteenweg.

'Geen eerbetoon'
“Wij waren daar om te betogen tegen de onmenselijke toestanden in Libië,” zegt Tapé Groubera van Africa Liberation aan BRUZZ. “Maar het gedrag dat de jongeren stelden is geen eerbetoon aan de migranten die lijden in Libië, integendeel zelfs,”

Zelf begrijpt Groubera niet hoe de rellen ontstaan zijn. “Er waren wel enkele mensen die een mars wilde houden, maar we hadden enkel toestemming voor een betoging,” legt Groubera uit. “Misschien waren enkele jongeren het daar niet mee eens.” Volgens de politie hadden de jongeren wellicht niets de maken met de betoging. "het waren jongeren die misbruik maakten van de situatie," laat politiewoordvoerster Ilse Van de Keere weten.

'Politie heel professioneel'
Groubera laat ook weten dat de groep tevreden is met het snelle optreden van de politie. “Ze waren snel ter plaatse en waren heel professioneel,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni