Orgel Sint-Annakerk in Oudergem beschermd

Het orgel van de Sint-Annakerk in Oudergem wordt beschermd. De bevoegde staatssecretaris Emir Kir (PS) heeft hiervoor een procedure opgestart. Het is meteen de eerste maal in Brussel dat er enkel een orgel beschermd wordt en niet het gebouw waar het in staat.

Al twintig jaar wordt het orgel in de Sint-Annakerk in Oudergem niet meer bespeeld. Het verkeert in een te slechte staat. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in.

De eerste stap naar een restauratie van het instrument is gezet, met name de bescherming. "Voor het eerst beschermen we in Brussel een orgel zonder het gebouw. We beschermen dus niet de kerk. We openen alleen een beschermingsprocedure voor het orgel," zegt Emir Kir (PS), staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen.

Het instrument werd in 1870 speciaal gebouwd voor de Sint-Annakerk door Henri Vermeersch, een vermaarde orgelbouwer uit Duffel. Het is overigens het enige Brusselse orgel dat Vermeersch bouwde.

Geen goedkope restauratie
Het instrument opnieuw speelklaar maken kost 18.000 euro, een volledige restauratie 120.000 euro. Het Brussels Gewest neemt een groot deel van deze som voor zijn rekening. "Zodra het orgel beschermd is, kennen we de subsidie toe. Het gewest betaalt tachtig procent van de restauratiekosten. De kerk is immers een openbaar gebouw," aldus Kir.

Na de restauratie zal het orgel opnieuw dienst doen in de kerk. "We gaan opnieuw met plezier naar het orgel kunnen luisteren. Zowel tijdens misvieringen als tijdens concerten. We gaan wellicht ook met een orgelklas beginnen. Het instrument zal dus dienen voor de lessen van de muziekacademie in Oudergem," zegt Vincent Joris, secretaris van de kerkfabriek van Oudergem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?