Editiepajot leeuw jozef sluys fotosluys

Orgelvirtuoos Jozef Sluys overleden na slepende ziekte

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
18/03/2015

Op zondag 15 maart is in Halle op 78-jarige leeftijd de internationaal vermaarde orgelvirtuoos Jozef Sluys overleden na een slepende ziekte. Sluys was decennialang organist-titularis van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, en speelde een immense rol als promotor van het orgelerfgoed en de orgelmuziek in de hoofdstad.

Jozef Sluys werd op 22 oktober 1936 geboren in een muzikaal gezin in Gaasbeek, waar zijn vader koster-organist was. Op negentienjarige leeftijd al werd Sluys laureaat van het Lemmensinstituut in Leuven waar hij later jarenlang orgel zou doceren. Hij werd nadien ook laureaat aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. Tijdens Expo 58 was hij verantwoordelijk voor het organiseren en uitvoeren van orgelconcerten in het Vaticaanse paviljoen Civitas Dei, vervolgens werd hij organist van de Sint-Pieterskerk in Jette.

Toen Sluys in 1963 laureaat werd van de internationale Bachwedstrijd voor orgel in Gent, was dat de opmaat voor een lange internationale carrière. Sluys leverde talrijke cd’s en concerten af, waarbij hij nooit het Belgische repertoire uit het oog verloor. In 1971 werd hij dan organist-titularis van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, om het 41 jaar lang te blijven. Door zijn niet aflatende ijver werd het oude, nauwelijks bespeelbare orgel van de kathedraal eerst vervangen door twee orgels van de Belgische bouwer Patrick Collon en uiteindelijk door het grote pijporgel van de Duitse orgelbouwer Gerhard Grenzing. Als organist van de kathedraal begeleidde Sluys onder meer de begrafenisplechtigheid van Koning Boudewijn en de huwelijksplechtigheid van Prins Filip en Prinses Mathilde, maar belangrijker nog was zijn rol als voortrekker van de Brusselse kathedraalconcerten, de Brusselse Orgelweek en de Brusselse Orgelkring waarmee hij samen met zijn vrouw Griet ook de vele andere orgels van de hoofdstad valoriseerde.

Sluys was ook stichter en directeur van de Muziekacademie van Schaarbeek en kreeg de titels van Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres en Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen toegekend. In 2009 werd hij door het Hof geridderd.

Enorme toewijding
In 2012 ging Sluys met pensioen. Gezondheidsproblemen speelden hem toen al parten. Hij schonk zijn persoonlijk archief aan het AMVB en liet de opvolging in de kathedraal aan het duo Xavier Deprez en Bart Jacobs. Die laatste had Sluys eerder jarenlang vergezeld op het oksaal als koorbegeleider. Hij noemt het overlijden van Sluys een groot verlies voor de orgelmuziek. “Hij was een virtuoos die in heel de wereld speelde en contacten onderhield. Ik heb altijd een fantastisch werkrelatie met hem gehad. Hij liet niets aan het toeval over en speelde altijd op hoog niveau. De toewijding aan zijn vak en aan de liturgie was enorm.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni