Osteopate in de bres voor tsunami-slachtoffers

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
27/05/2006
Na de enorme vloedgolf die op 26 december 2004, vooral in Zuidoost-Azië, meer dan een kwart miljoen mensen doodde, wist de Brusselse osteopate Inge Vanhoof meteen wat haar te doen stond. Een maand na de natuurramp trok ze naar het hardst getroffen gebied in India: Nagapattinam, ten zuiden van Madras. Ze behandelde er voornamelijk kinderen die trauma's opliepen door de vloedgolf. In juni vertrekt Vanhoof opnieuw, voor de derde keer alweer. Want er staan weer heel wat nieuwe projecten op stapel.

Amper één maand na de vloedgolf in december 2004 vertrok Inge Vanhoof voor drie maanden naar Nagapattinam in India. Een collega nam ondertussen haar osteopathiepraktijk in Brussel over. "Ik heb heel snel beslist om te gaan helpen, zonder goed te beseffen in welk avontuur ik me stortte. Ik kreeg heel veel steun van de vzw Part123, wat staat voor Psycho-Artistieke Research en Training. Het is een Brusselse organisatie die actief is op het vlak van gezondheid, kunsten en welzijn, en waar ik lid van ben. Samen met hen heb ik het project India­kids opgericht om tsunami-slachtoffers ter plaatse te ondersteunen. Mijn vrienden en familie hebben een geldinzameling georganiseerd om me te helpen."

"Eenmaal ter plaatse verliep de samenwerking met de hulpdiensten niet zo vlot omdat de professionele organisaties niet met vrijwilligers wilden werken. Daarop heb ik besloten alleen een handje toe te steken. Zo kwam ik in contact met de C.S.I. Elementary School. Daar behandelde ik kinderen tussen vier en tien die een trauma hebben opgelopen. Meer dan de helft van de 380 leerlingen zijn getroffen door de vloedgolf. De lokale hulporganisaties leverden goed werk in de verzorging van lichamelijke wonden en het voorkomen van infecties en epidemieën, maar er ging amper aandacht naar de psychologische wonden. Ik heb me dan ook vooral gericht op het psychosomatische werk, op de behandeling van de trauma's veroorzaakt door de angst en het verlies van familieleden en eigendom. Ik heb de kinderen lichamelijk behandeld én aandacht besteed aan hun psychologische toestand."

"Lichamelijke klachten kwamen heel vaak voor. Velen hadden rugpijn veroorzaakt door het opvangen van de slag van de golven, of pijn aan hun ledematen doordat ze weggesleurd waren door de vloedgolf. Hoofdpijn was ook een veel voorkomende kwaal. Veel leerlingen hebben bovendien tijdens de tsunami zeewater en modder in hun longen en spijsverteringsstelsel gekregen waardoor hun spijsvertering verstoord was geraakt en er problemen met hun ademhaling en stoelgang opdoken."

"De osteopatische behandeling heeft als grote voordeel dat we op elk van de klachten een invloed kunnen uitoefenen. Bovendien heeft dit soort van 'lichaamswerk' een invloed op de psychologische toestand van de betrokkene," zegt Inge Vanhoof.

Easy Study Project
In september 2005 besloot Vanhoof voor de tweede keer terug te keren naar de school in Nagapattinam. "Er was ontzettend veel werk verzet, zeker op materieel gebied. De visvangst in het stadje was stilaan weer op gang gekomen. Ik ben vooral verwonderd over de opruiming, want toen ik daar aankwam in januari 2005, was het een totale puinhoop. Maar de angst voor een nieuwe tsunami blijft nazinderen. Bij mijn aankomst ben ik meteen terug naar de school gegaan om er vijf maanden lang te gaan meehelpen."

"Sinds februari 2006 ben ik terug in België en ben ik weer actief in mijn osteopathiepraktijk. Na mijn thuiskomst heb ik mezelf laten behandelen. Het heeft allemaal een grote impact gehad, een uniek gevoel dat ik niet goed kan overbrengen en dat je alleen kent als je in het rampgebied bent geweest."

"In juni ga ik voor de derde keer terug, dit keer voor een viertal maanden. Dan zal mijn praktijk opnieuw overgenomen worden door een collega. Samen met de operazangeres Nathalie Van De Voorde van de Muntschouwburg hebben we nu samen met de vzw Part123 het Easy Study Project op poten gezet om geld in te zamelen zodat de kinderen kunnen blijven studeren. Want vanaf elf jaar moet je schoolgeld betalen. Die mensen, voornamelijk arme vissers, zijn het ergst getroffen door de ramp. Hun kinderen dreigen verzeild te raken in kinderarbeid. Ze moeten bedelen en zich prostitueren om te overleven. En dat willen we uiteraard voorkomen. We zoeken mensen die maandelijks een vast klein bedrag willen geven om de school en de leerlingen op de lange termijn te steunen," zegt Vanhoof.

Op 10 juni is er een benefietconcert met Nathalie Van De Voorde ten voordele van Indiakids, in de Zweedse Kerk aan de Charleroisesteenweg 2 in Braine-l'Alleud.

:: Meer info bij vzwpart_in­diakids@yahoo.com of op de website Part123

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni