Oud station Laken wordt wijkhuis

EVC
© brusselnieuws.be
10/01/2013
Een nieuw duurzaam wijkcontract voor de Bockstaelwijk moet Oud-Laken nieuw leven inblazen. Een van de kernpunten is het omvormen van het voormalig station van Laken aan de Kerkeveldstraat tot een wijkhuis. In totaal wordt 25 miljoen geïnvesteerd. Dat maakt schepen voor Wijkcontracten Ans Persoons (SP.A) bekend.

Momenteel huist er in het station één vzw, Picol, die zich bezighoudt met sociale cohesie. "Bedoeling is om er een echt wijkhuis van te maken voor buurtverenigingen en voor buurtbewoners die er feesten willen organiseren", zegt kabinetschef Sven Bousset aan brusselnieuws.be.

Bousset vreest niet voor concurrentie met het gemeenschapscentrum Nekkersdal. "Integendeel, Nekkersdal en het wijkhuis gaan samenwerken en mekaar versterken".

Het oude station van Laken is een beschermd monument. Voor de renovatie is de goedkeuring nodig van de Commissie voor Monumenten en Landschappen.

Schepen Persoons schuift nog andere pistes naar voren. Zo is het de bedoeling om het wandelparcours in de wijk rond Thurn & Taxis - een project van Leefmilieu Brussel - door te trekken naar de Bockstaelwijk.

Handelskern
Voorts wordt gezocht naar manieren om het Bockstaelplein - dat nochtans in 2005 al werd heraangelegd - beter aansluiting te geven met de omgeving, en dan vooral met de handelskern van de Maria Christinastraat.

Ook is het de bedoeling om bijkomende sportinfrastructuur aan te leggen.

De buurt is met een bevolkingsdichtheid van 15.400 mensen per vierkante kilometer een van de dichtstbevolkte van Brussel. De jeugdwerkloosheid bedraagt er 44 procent.

Het wijkcontract staat nog maar in zijn kinderschoenen. De eerste vergadering met de buurtbewoners heeft plaats op donderdag 31 januari om 19 uur in het gemeentehuis van Laken. Iedereen is welkom.

Tot 2017 pompen de Stad Brussel, het Brusselse Gewest en Beliris 25 miljoen euro in de renovatie van de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni