© Vlaamse Gemeenschapscommissie | De Raad van de VGC start gespreken over de pijnpunten van ouderen in de hoofdstad

Ouderenverenigingen en politici bespreken 'pijnpunten' voor Brusselse senioren

AAB
© BRUZZ
14/06/2022

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) organiseerde vandaag op initiatief van Fouad Ahidar (Vooruit), een vergadering over de ‘leeftijdsvriendelijkheid’ van de stad. Ouderen gingen in dialoog met parlementsleden over de verschillende pijnpunten voor senioren in Brussel. Hij hoopt met deze gesprekken de stad voor alle leeftijden leefbaar te maken.

Fouad Ahidar ging, samen met de ouderenverenigingen BOp, FeDOS, OKRA, VIEF en S-Plus, in gesprek met enkele Brusselse parlementsleden. Volgens Ahidar wordt de stem van de ouderen te weinig gehoord, hij wil hun problemen in de in de schijnwerpers zetten.

De vergaderingen gingen gisteren van start in het Brussels parlement. De discussies startten met enkele getuigenissen van senioren over drempels die het leven in Brussel bemoeilijken, zoals het gebrek aan toegankelijke mobiliteit, eenzaamheid, veiligheid op straat en het gebrek aan kennis over queer senioren.

Professor Christel Geerts (VUB) kwam spreken over ‘leeftijdsvriendelijke steden’. Daarmee bedoelt ze zaken als goed aangelegde trottoirs en functionerende liften in metrostations, wat voor senioren een wereld van verschil maakt. ‘Dit is een vooruitgang voor iedereen en niet enkel voor ouderen’, aldus Gerard Oosterwijk (one.brussels-Vooruit).

“Een leeftijdsvriendelijke stad houdt rekening met iedereen, ook met ouderen. Meer nog… het is een stad die ouderen stimuleert om deel te nemen aan het maatschappelijke leven,” zegt Ronald Vrydag, directeur van het Brussels Ouderenplatform (BOp).

De bijeenkomst eindigde met een gesprek over respect en sociale inclusie tussen VGC-collegeleden Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) en Elke Van den Brandt (Groen), en de aanwezige senioren. “Ik hoop dat we hun stem luider laten klinken en dat er gerichte ingrepen komen die de stad meer leefbaar, zorgzaam en plezant maken voor alle leeftijden,” zegt Fouad Ahidar, voorzitter van de Raad van de VGC.

Na de zomer zullen de parlementsleden nog samenkomen met verschillende senioren om de dialoog verder te zetten en trachten van Brussel een ‘leeftijdsvriendelijke stad’ te maken.

les_tres_vieux.jpg
© Vlaamse Gemeenschapscommissie | Ouderen komen getuigen over hun problemen in de hoofdstad

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Fouad Ahidar, senioren, leeftijdsvriendelijke stad, Brussels Ouderenplatform, Pascal Smet, Elke Van Den Brandt, Ronald Vrydag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie