Oudergem bouwt de eerste sociale woningen voor senioren

© Seniorencentrum

Aan de Herdersstaflaan in Oudergem wordt een nieuw gebouw opgetrokken met sociale appartementen voor senioren, die daar “begeleid” kunnen wonen. Het concept moet een alternatief bieden voor het woonzorgcentrum. De opening is voorzien voor de lente van 2018.

Het nieuwe gebouw met appartementen, een restaurant, verzorgingslokalen en een noodoproepsysteem wordt met eigen middelen gefinancierd door de Sociale woningmaatschappij Zoniënrand. Het is de bedoeling dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven.

In de vijf verdiepingen tellende nieuwbouw worden in totaal vijftien verblijven gebouwd, die zullen aanleunen bij de sociale woningen van de Herderstaflaan. Er komen elf studio’s en vier appartementen met een slaapkamer. Elk onderkomen heeft een kitchenette.

“Iedereen leeft gewoon langer” zegt dienstdoend burgemeester, Christophe Magdalijns (Défi). “Maar de enige oplossing die sociale woningmaatschappijen bieden om de vergrijzing van hun bewoners op te vangen, is opname in een woonzorgcentrum. Dat is vandaag niet langer voldoende.”

Restaurant
De gelijkvloerse verdieping wordt ingericht voor diverse diensten zoals kinesitherapie, dokters en verpleegkundigen, sociale assistenten van het OCMW, een gemeenschappelijke keuken en een restaurant.

“Dit wordt het derde Oudergemse sociale restaurant” legt voorzitster van het OCMW, Véronique Artus (Défi) uit. Dat restaurant zal toegankelijk zijn voor alle buurtbewoners en de maaltijden zullen door een externe dienstverlener worden aangeleverd en ter plaatse afgewerkt.”

De bouwkost bedraagt 3,125 miljoen euro en wordt volledig door de Sociale Huisvestingsmaatschappij gedragen. Tegen de lente van 2018 zou de bouw af moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?