Oudergem krijgt gloednieuwe GC Den Dam

De Vlamingen in Oudergem krijgen een gloednieuw gemeenschapscentrum. Het oude gemeenschapscentrum Den Dam wordt afgebroken en ernaast komt een compleet nieuw gebouw. De werken starten in 2008.

GC Den Dam in Oudergem oogt niet meteen heel aantrekkelijk. De gebouwen zijn al oud en niet meer zo praktisch, zegt Dirk Hoornaert (Spirit) van GC Den Dam: "De bedoeling was om Den Dam meer zelfbedruipend te maken en dat was onmogelijk in de oude infrastructuur. Het was bijvoorbeeld niet mogelijk om er zalen te verhuren: het regent er binnen en in de winter heb je een dikke jas nodig."

Maar er liggen nu plots plannen op tafel om een gloednieuwe Dam te bouwen, naast de bestaande.

"Het zal veel functioneler zijn," legt Hoornaert uit. "We gaan op een kleinere oppervlakte werken, maar wel meer in de hoogte. We zullen eindelijk de zalen kunnen verhuren, daardoor kunnen we Den Dam meer zelfbedruipend maken en nog meer activiteiten organiseren."

Dit kan dankzij een unieke privaat-publieke samenwerking. Den Dam ligt op een site die door een privé-eigenaar is opgekocht. Met die eigenaar heeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een akkoord gesloten. "Dat laat toe om aan stadsvernieuwing te doen. Er komt een plein en een nieuwbouw waar ook het gemeenschapscentrum een plaats zal vinden," legt Pascal Smet (SP.A) uit, de VGC-verantwoordelijke voor Cultuur.

Er komen ook appartementen en serviceflats op de site. Een deel daarvan komt op pijlers om voor een betere doorkijk naar het gemeenteplein te zorgen.

De enige moeilijkheid is het overbruggen van de twee jaar tussen de afbraak en de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum. "De bibliotheek moet verhuizen, en dat is niet niets," weet Dirk Hoornaert. "En de rest van de infrastructuur moet ook ergens ondergebracht worden. We staan voor een onvoorstelbare uitdaging om Den Dam twee jaar leefbaar te houden in de een andere infrastructuur. Ik heb nog niet alle antwoorden, maar de gemeente zal ons zeker helpen. Verder zullen we creatief moeten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?