© kabinet Eloïse Defosset | Roger Manneback (rechts) viert zijn honderdste verjaardag in het gemeentehuis.

Oudergemnaar viert honderdste verjaardag 'dankzij de liefde'

Jasmijn Post
© BRUZZ
30/05/2023

In Oudergem heeft Roger Manneback zijn honderdste verjaardag met een glas champagne in het gemeentehuis gevierd. Honderd worden is altijd bijzonder, maar als man nog zeldzamer: vijftien procent van de honderdjarigen is vandaag man, maar de kloof dicht zich langzaam.

Een glas champagne drinken met een twintigtal familieleden, een gesigneerde en ingekaderde foto van de koning en de koningin ontvangen en daarna naar huis met een grote fruitmand: de ceremonie van de honderdjarige Roger Manneback in een notendop.

Ook voor schepen Eloïse Defosset (Défi) was de ceremonie bijzonder. Het is de eerste keer deze legislatuur dat ze de verjaardag van een honderdjarige man viert. Die zijn namelijk in de minderheid in Brussel: zo’n 15 procent van de honderdjarigen is een man. Dat blijkt uit cijfers van Statbel: van in totaal 309 honderdjarigen in Brussel, zijn er 47 mannen.

Defosset viert soms een verjaardag in een rusthuis, maar mijnheer Manneback wilde met zijn vrouw en een twintigtal familieleden komen vieren in het gemeentehuis. De schepen prees zijn goede gezondheid en vroeg hem wat zijn geheim voor een lang leven was. "Hij fluisterde in mijn oor, terwijl hij naar zijn vrouw keek... ‘Liefde’,” zegt Defosset.

Is het echt alleen de liefde waarmee we gezond oud worden? Het sociale netwerk speelt zeker een rol. Dat zegt professor Siddhartha Lieten, dienstverantwoordelijke Geriatrie aan het UZ Brussel. Onze levensverwachting hangt voor zo’n 75 procent af van omgevingsfactoren, denk aan levensstijl, sociaal netwerk, woonplaats. 25 procent hangt af van niet-beïnvloedbare factoren, zoals een genetische erfenis.

Steeds meer honderdjarige mannen

Opvallend: de afgelopen jaren begint de kloof in levensverwachting tussen mannen en vrouwen af te nemen. "Vroeger waren de mannen per definitie de rokers en de mensen die ongezond aten en minder goed zichzelf verzorgden," stelt Lieten vast. "Maar steeds vaker houden mannen er een gezonde levensstijl op na en maken onder andere tijd voor voeding."

Mannen werken ook minder vaak in zware beroepen met een vervuilde lucht. Al die factoren zijn terug te zien bij het Belgisch bureau van Statistiek en Analyse. Tijdens de periode 2000-2021 steeg de levensverwachting met 4,6 jaar bij mannen en met 3,1 jaar bij vrouwen.

Manneback was de eerste honderdjarige van deze legislatuur, maar hoogstwaarschijnlijk niet de laatste. Op 1 juli hoopt Defosset nog een tweede honderdjarige man uit te nodigen voor een ceremonie. In totaal zijn er dan twee mannen en vijf vrouwen van boven de honderd in de gemeente Oudergem.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie