| Ook de Oudergemse school Stadsmus doet mee.

Oudergemse scholen kleuren paars voor LGBTQI+-gemeenschap

© Belga - BRUZZ
17/05/2023

Ruim 300 scholen en verenigingen uit Vlaanderen en Brussel doen woensdag mee aan de PAARS-campagne van Wel Jong vzw. In Brussel gaat het om de scholen in Oudergem, aldus de vzw. De campagne roept iedereen op om zich paars te kleden en gebouwen paars te versieren, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Paars is de kleur die symbool staat voor de LGBTQI+-gemeenschap.

In totaal nemen 210 secundaire scholen, 77 basisscholen en 18 jeugdverenigingen uit 70 steden en gemeenten in Vlaanderen deel aan de PAARS-campagne.

Het is de elfde keer dat de campagne op poten wordt gezet door Wel Jong vzw en telkens neemt het aantal deelnemende scholen en verenigingen toe. "Het stijgende aantal deelnemers toont dat er engagement is vanuit het onderwijs en de jeugdsector om rond het thema te werken, maar geeft ook aan dat scholen en verenigingen niet altijd weten waar te beginnen", vertelt Dries De Smet, coördinator van de campagne.

"Er is al veel meer acceptatie van de LGBTQI+-gemeenschap, maar impliciete discriminatie of pestgedrag komt nog steeds voor. Met PAARS bieden we pakketten aan die leerkrachten tools geven hoe hiermee om te gaan."

De campagne spoort leerlingen, leerkrachten en animatoren in de eerste plaats aan om woensdag de kleur paars te dragen als teken voor hun steun aan LGBTQI+-jongeren. Scholen en verenigingen ontvangen ook PAARS-polsbandjes die ze onder hun leerlingen kunnen uitdelen: in totaal zijn zo net geen 130.000 polsbandjes verdeeld.

Bij de campagne hoort eveneens een educatief luik. Secundaire scholen kunnen met het LGBTQI+-thema aan de slag gaan aan de hand van de recentste editie van de PAARS-krant. Voor basisscholen biedt Wel Jong vzw de 'Astra' lesmethode aan, die leerkrachten helpt om met kinderen van 6 tot 9 jaar in gesprek te gaan over gevoelens en verliefdheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni