© irisnet

Oudergemse zilverlinde is kandidaat 'Boom van het Jaar'

ND
19/09/2022

De zilverlinde op de Maurane-rotonde in Oudergem werd geselecteerd voor de verkiezing van 'Boom van het Jaar'. En dat betekent dat hij ook in de running is om misschien 'European Tree of the Year' te worden.


De Belgische Boom van het Jaar-wedstrijd maakt deel uit van de "Europese Boom van het Jaar", een initiatief van de Tsjechische Republiek waaraan momenteel een vijftiental Europese landen deelnemen. Het doel van de wedstrijd is de kennis over en interesse voor bijzondere bomen te vergroten.

Een boom ter herdenking van 100 jaar Belgische onafhankelijkheid

De zilverlinde in Oudergem werd in 1930 geplant ter herdenking van 100 jaar Belgische onafhankelijkheid. Lindebomen planten om historische gebeurtenissen te markeren is een gewoonte die na de Franse revolutie ontstond. Met de jaren heeft de boom een majestueuze kroon kunnen ontwikkelen. Hij is bovendien nuttig, doordat hij de vervuiling van verkeer wat filtert en de hele buurt op een lekkere geur trakteert. In de maand juli is de geur van z'n witte bloesems erg intens.

Uit alle ingezonden kandidaturen selecteerde de jury 6 bomen. Ze staan ​​allemaal in Vlaanderen, met uitzondering van de zilverlinde in Oudergem. Internetgebruikers hebben tot 14 oktober de tijd om online de winnaar te kiezen. www.boomvanhetjaar.be

Prijzen

De winnaar van de wedstrijd ontvangt een prijs ter waarde van 2.500 euro. De som is bedoeld voor de ontwikkeling van de boom. Bij de prijs hoort ook een bordje "Boom van het jaar 2022" om bij de boom te hangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie