'Overheid brengt agressieve migranten naar het park'

© PhotoNews
| Mehdi Kassou, woordvoerder Plateforme d'hébergement citoyenne

Dat de spanningen in en rond het Maximiliaanpark de voorbije weken toenemen is geen toeval. Theo Francken en Jam Jambon brengen de migranten die in het hele land oppakken - onder meer op parkings - immers naar de Dienst Vreemdelingenzaken en dus naar het Maximiliaanpark. Dat zeggen zowel politiebonden als het burgerplatform dat vluchtelingen helpt.

Deze maandagochtend schoot de politie op een man die een agent aanviel met een mes. Het incident vond plaats aan de Dienst Vreemdelingenzaken, waar de man met het mes verbleef in een kartonnen hut.

Het is niet de eerste keer dat er spanningen zijn rond het park de voorbije weken. Buurtbewoners klagen over de toegenomen onveiligheid en ook burgemeester Close had het er vorige week over.

De toegenomen spanningen hebben volgens het burgerplatform voor de hulp aan vluchtelingen te maken met een nieuwe populatie die sinds enkele weken haar weg vindt naar het park.

Harder publiek

"Anders dan bij de Soedanezen en Eritreeërs zijn dat vaak mensen die al lange jaren in Europa zijn, vaak in Calais. Ze hebben geen hoop meer om naar het Verenigd Koninkrijk te raken en zijn een veel harder publiek dan de mensen die we hier meestal zien."

Kassou denkt dat het nieuwe publiek, dat hij ondertussen op een tachtigtal mensen schat, niet toevallig opduikt in het park.

"Mensen vertellen ons dat ze door de overheid hier naartoe worden gebracht van overal in het land. We hebben hier mensen die nog nooit in Brussel zijn geweest, op een parking worden opgepakt en plots in het park worden afgezet. In theorie gaat het dan om een transport naar de Dienst Vreemdelingenzaken, in de praktijk staan ze in het park. "

Marc Duplessis
Marc Duplessis (ACOD politie)

Plan transitmigranten

Het verhaal wordt grotendeels bevestigd door verschillende politiebonden. "Sinds het plan transitmigratie is er een richtlijn van Theo Francken om opgepakte migranten naar het nationaal invalspunt aan de Dienst Vreemdelingenzaken te brengen", legt Marc Duplessis van ACOD politie uit aan BRUZZ. Dat lijkt me de grootste oorzaak voor de toegenomen spanningen."

Ook politiebond NSPV ziet de richtlijn om migranten naar Brussel te brengen als een oorzaak van de extra overlast en agressie aan het park.

We probeerden ook de Dienst Vreemdelingenzaken en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken te bereiken voor een reactie, voorlopig zonder succes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?