Overkappingsintendant bestudeert of Herrmann-Debrouxviaduct weg kan

Alexander D’Hooghe, in Vlaanderen bekend als overkappingsintendant voor de Antwerpse Ring, zal zich over de toekomst van het Herrmann-Debrouxviaduct buigen. Zijn bureau Organisation for Permanent Modernity is uitverkoren om het richtschema voor de invalsweg uit te werken.

Een richtschema legt vast wat er moet gebeuren met de openbare ruimte, dat gaat van de mobiliteit tot gebouwen en groene ruimtes. Het gaat om het hele gebied langs de E411-snelweg, van het Zoniënwoud tot de Deltasite.

"De cruciale vraag is wat er met de mobiliteit en met het viaduct moet gebeuren," zegt Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret, die de wedstrijd begeleidde. "Moet dat viaduct blijven of afgebroken worden? Want het viaduct zorgt voor een stevige breuk in Oudergem, het verknalt eigenlijk de omgeving er rond." Kan het viaduct weg, en hoe kan daarvoor gezorgd worden?

Maar 't gaat om meer dan alleen mobiliteit. Zo kijkt D'Hooghe ook naar de gebouwen bij metrostation Beaulieu, daar zijn de kantoren van de Europese Commissie. Dat strategisch gebied wordt ook aangepakt, net als de grote Deltadriehoek. "Maar ook de Carrefour aan Demey kan een nieuw centrum voor Oudergem worden. Die site is nu veel te laag bebouwd maar heeft veel potentie," zegt Borret.

Out of the box
Alexander D'Hooghe was duidelijk de beste kandidaat, volgens de Bouwmeester. "Ze dachten out of the box. Ze stelden bijvoorbeeld voor om het viaduct af te breken en de weg dan niet in het midden, maar langs de zijkant te leggen. Aan de randen kunnen zo parken en woningen komen."

D’Hooghe begeleidde Antwerpse actiegroepen en bestuurders onlangs tot een historisch compromis in het Oosterweel-dossier. Zijn in Brussel en Boston gebaseerde bureau werkte eerder ook al het masterplan uit voor de slachthuissite in Anderlecht, met de Foodmet als eerste concrete realisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?