‘Overvloed aan evenementen in Jubelpark hindert musea’

Er zijn te veel evenementen in het Jubelpark. Dat zegt Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD). Volgens haar komt de werking van het Jubelparkmuseum hierdoor zelfs in het gedrang. “Uitgangen worden afgesloten, parkeerplaatsen ingenomen en de ruimte ingepalmd.”

Het comedyfestival Kermezzo, het Milieufeest, een Apéro Urbain of het Hongaarse festival HUNGAstRY: er is altijd wel wat te doen in het Jubelpark. In 2016 vonden er 222 evenementen plaats in het park. “En dat aantal blijft maar toenemen: vrijwel ieder weekend staat er iets op het programma”, aldus Dejonghe. “Het park moet zijn functie als park kunnen behouden. Het mag geen continu pretpark worden.” Toch is het ooit al erger geweest: in 2015 waren er nog 351 activiteiten in het park.

De evenementen worden niet gelijk verdeeld over de parken. “Meer dan een derde van het totaal aantal evenementen in Brusselse parken vindt plaats in het Jubelpark”, merkt Dejonghe op.

En dat heeft volgens het parlementslid gevolgen voor de musea in het park, en dan vooral het Jubelparkmuseum. “De evenementen monopoliseren vaak het park. Uitgangen worden afgesloten, parkeerplaatsen ingenomen en de ruimte ingepalmd. Voor de museumbezoekers wordt het zo moeilijk om er te geraken. De parkeerplaatsen voor personen met een handicap zijn vaak ontoegankelijk en het veiligheidspersoneel van de evenementen weigert de personeelsleden en bezoekers regelmatig de toegang tot het park.”

Nog volgens Dejonghe is er nauwelijks overleg tussen de organisatoren van de evenementen en het museum. Ze pleit ervoor om de evenementen meer te spreiden over andere parken.

Dejonghe is niet de eerste die klaagt over de vele activiteiten in het park. Begin juni maakten enkele buurtbewoners melding van geluidsoverlast als gevolg van de evenementen.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook