Overzicht: hinder door nationale staking vrijdag

© KH

Op vrijdag 24 juni is er opnieuw een nationale staking. In Brussel mag je hinder verwachten bij de MIVB, De Lijn, de TEC, de NMBS en op de luchthaven. Ook bij overheidsdiensten en in het onderwijs staken werknemers.

De Franstalige FGTB en het Nederlandstalige ABVV riepen op tot de staking van vrijdag, de socialistische overheidsvakbond ACOD doet mee. De liberale en christelijke vakbonden sloten zich niet aan, maar het Franstalige CSC laat z’n centrales wel de vrijheid mee te doen.

MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht vrijdag ernstige hinder. Medewerkers van de MIVB, ook chauffeurs, zullen staken. De vervoersmaatschappij weet nog niet hoeveel personeel wel of niet aan het werk zal zijn en dus hoeveel metro’s, trams en bussen zullen rijden.

Wie morgen met de MIVB wil reizen houdt best de website, de app, de Facebook-pagina en de Twitter-account van de vervoersmaatschappij in de gaten. Het Contact Center van de MIVB zal al open zijn vanaf 6u ’s ochtends (070 23 20 00).

Op de weg

Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn verwacht morgen hinder. Ze weet niet waar die zich zal voordoen en hoe groot die zal zijn. De maatschappij raadt reizigers aan haar website te raadplegen, waar vanaf 6u15 ’s ochtends informatie komt.

De Waalse vervoersmaatschappij TEC geeft wel al aan waar ze haar dienstregeling niet kan verzekeren. Dat is onder andere het geval voor een paar ritten tussen Brussel-Zuid en Waterloo en voor het verkeer tussen Brussel-Zuid en ’s Gravenbrakel.

Er is op vrijdag geen betoging. De Brusselse politie verwacht geen bijzondere hinder op de weg.

Trein en vliegtuig

Bij de NMBS zullen werknemers mogelijk al staken vanaf 22u op donderdagavond, tot de laatste trein op vrijdag. De NMBS raadt reizigers aan niet alleen op de trein te vertrouwen en zich te informeren.

Op Brussels Airport kunnen er problemen zijn met de bagageafhandeling. De luchthaven raadt reizigers aan indien mogelijk enkel handbagage mee te nemen en zeker belangrijke zaken in de handbagage te stoppen. Ook met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven kunnen er problemen zijn.

Overheid
Het ACOD verwacht dat een groot deel van het overheidspersoneel in Brussel niet zal werken. Wie wel werkt, zal dat vaak van thuis uit doen. Dat zegt Kurt Sissau aan BRUZZ. Stakingspiketten van de socialistische overheidsvakbond zijn er op twee plekken dichtbij het Noordstation: aan het WTC II-gebouw, waar onder andere het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen huist, en bij de North Galaxytorens (onder andere FOD Financiën).

Het is ook mogelijk dat onderwijspersoneel staakt. Maar scholen hebben voorzorgen genomen zodat leerlingen niet veel hinder zullen ondervinden, zegt Marc Borremans van het ACOD aan BRUZZ.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?