fietspad gentsesteenweg

Paaltjes fietspad Gentsesteenweg al na paar uur verwijderd

Tim Gatzios
© BRUZZ
28/11/2017

Het geschilderde fietspad op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek was dinsdagochtend een paar uur lang beschermd tegen foutparkeerders. Het Brussels Gewest liet er paaltjes installeren om asociaal gedrag onmogelijk te maken. Na een verhitte discussie met mensen uit de buurt besliste de aannemer echter om de paaltjes te verwijderen.

wildparking gentsesteenweg
Het was een nieuwtje dat de Brusselse fietsers als muziek in de oren klonk. De Gentsesteenweg, een van de meest beruchte Brusselse wildparkings, had paaltjes langs het fietspad gekregen. Broodnodig, want automobilisten staan er vaak stil of zelfs geparkeerd op het geschilderde fietspad, of rijden er gewoon over alsof het een rijstrook is.

Op sociale media regende het tevreden reacties, zoals hieronder bij fietsorganisatie GRACQ. (Lees verder onder de Facebookpost)

Een aannemer was begonnen de paaltjes te plaatsen tussen de Vierwindenstraat en de rotonde aan metrostation Zwarte Vijvers (een afstand van 200 meter). Op dat punt van de Gentsesteenweg zouden de problemen met asociaal gedrag van automobilisten het grootst zijn.

De arbeiders werden echter geconfronteerd met boze bewoners en handelaars. Er ontstond een stevige discussie met een 15-tal mensen die verbaasd waren door de plotse installatie van paaltjes. Daarop besloot de geïntimideerde aannemer de installatie van de paaltjes te staken. De obstakels die er al stonden werden verwijderd, het fietspad is dus niet langer beschermd.

"Dat kan natuurlijk niet. We willen exact weten wat er gebeurd is en gaan overleggen met de gemeente, maar het blijft de bedoeling om het fietspad op korte termijn te beveiligen. De kous is hiermee niet af voor ons," zegt Mathias Dobbels, de woordvoerder van Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A). Hij is bevoegd voor de Gentsesteenweg, die een gewestweg is.

Meer overleg

wildparking gentsesteenweg
Burgemeester Françoise Schepmans erkent dat er een probleem is met de steenweg. "Er is zeker een oplossing nodig voor het fietspad op de Gentsesteenweg, fietspaden moeten beschermd worden. Dat kan op korte termijn met paaltjes of met andere obstakels. Maar wij willen een structurele oplossing voor de Gentsesteenweg, die weg is gewoon niet goed ingericht. Er wordt te veel geknutseld en daardoor is niemand tevreden."

De hele situatie had vermeden kunnen worden door wat meer communicatie, denkt de burgemeester. "De handelaars zijn niet geïnformeerd door het Gewest, en dat had wel moeten gebeuren. En ik hoorde het ook pas deze ochtend van het kabinet van Pascal Smet," zegt Schepmans. "Er moet meer overleg en meer communicatie zijn."

Bij het kabinet van Smet klinkt het dat de Molenbeekse administratie en politie wel degelijk op de hoogte waren. Er volgen nieuwe contacten. Over 200 meter paaltjes. Tot dan moeten fietsers als vanouds laveren, tussen de stilstaande auto's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni