Voetgangerszone Beursplein paardenkoets toeristen toerisme sightseeing pietonnier 2

| Paardenkoets langs het Beursgebouw. (archiefbeeld)

Paardenkoetsen in binnenstad worden mogelijk vervangen door elektrische koetsen

AD
© BRUZZ
26/06/2023

Is het geluid van klapperende hoefijzers tegen de straatstenen weldra verleden tijd? Als het van Brussels schepen van economische zaken Fabian Maingain (Défi) afhangt, wel. De schepen hoopt over te schakelen naar elektrische koetsen en legt het voorstel vandaag op tafel tijdens de gemeenteraad.

“We waren al langer op zoek naar een alternatief voor de paardenkoetsen", zegt Fabian Maingain aan La Dernière Heure. “De eigenaar van de dieren draagt voorbeeldig zorg voor de dieren, maar er bestaat al langer maatschappelijk debat hierover.”

De elektrische koetsen rijden al rond in andere (Europese) steden, maar Brussel is de eerste hoofdstad die zich er mogelijk aan zal wagen. Er werd reeds een openbare aanbesteding uitgeschreven, waarbij de huidige exploitant als beste uit de bus kwam.

'Harry Potter-gevoel'

De drie nieuwe koetsen zullen er zo goed als volledig hetzelfde blijven uitzien, maar dan zonder paard en koetsier. “Daardoor krijg je een soort van Harry Potter-gevoel", aldus Maingain.

Hoe de vernieuwde toeristische attractie er precies zal uitzien en of de kostprijs voor een ritje zal toenemen, zal blijken nadat de koetsen effectief gebouwd zijn. Bedoeling is dat ze vanaf 2024 in gebruik worden genomen.

Elk jaar maken zo’n 15.000 toeristen een ritje per koets door de Brusselse binnenstad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni