Onderwijs BDW1515

Paasvakantie 2019 week vroeger in Vlaanderen dan in Wallonië

© Belga
25/09/2017

De paasvakantie begint in 2019 in Vlaanderen een week vroeger dan in Franstalig België. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. In 2019 zouden de Nederlandstalige leerlingen zo een week vroeger aan de vakantie beginnen dan Franstalige leerlingen. Maar dat kan voor problemen zorgen bij Brusselse gezinnen die kinderen hebben in de twee taalnetten, zegt Groen, dat een taskforce wil oprichten om de kwestie te behandelen.

In Vlaanderen en het Brusselse Nederlandstalig onderwijs begint de paasvakantie in 2019 op 8 april, in Wallonië en het Brusselse Franstalig onderwijs op 15 april. "Wij passen gewoon de regel toe", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Die regel luidt dat als Pasen na 15 april valt, de paasvakantie dan in de twee weken ervoor ligt. In zo'n geval komt paasmaandag er nog bij als extra vakantiedag.

Klopt niet, vinden ze bij de Franse Gemeenschap. "Door die extra paasmaandag kom je aan minder dan 182 schooldagen dat schooljaar", zegt Marie-Martine Schyns (CDH). "En 182 is het minimum. Dus wij laten die paasmaandag midden in de vakantie vallen."

Wij @Groen vragen overleg gezamenlijke Taskforce Onderwijs. Wat met Brusselse gezinnen met kinderen in 2 taalnetten? https://t.co/bGGAW51hf5

— Bruno De Lille (@BrunoDeLille) 25 september 2017

Eerste keer sinds 1995
Onder meer in Frankrijk en Duitsland bestaan zulke getrapte vakanties al langer. In 1995 werd dat ook in België eens geprobeerd, om het toeristische seizoen aan de kust langer te laten duren, maar dat liep faliekant af. "Vier weken onderbezetting in plaats van twee weken volle bak", was toen de kritiek.

Ook de situatie in Brussel, waarbij de 45.000 leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs zo een week vroeger aan de vakantie zouden beginnen dan Franstalige leerlingen, kan voor problemen zorgen bij bijvoorbeeld gezinnen met kinderen in de twee taalnetten. Daarom wil Groen alvast een taskforce oprichten die de kwestie kan verhelpen.

Crevits vraagt 'dringend overleg'
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft ondertussen "dringend overleg" gevraagd met haar Franstalige evenknie over de paasvakantie in 2019. "Ik vind het bijzonder jammer dat ik dit via de pers heb moeten vernemen en heb dringend overleg gevraagd om toch eens te bekijken hoe we zullen omgaan met kinderen in het Brusselse", zegt Crevits.

Dit moet op elkaar afgestemd worden! Overleg en afstemming is noodzakelijk voor Brusselse gezinnen! @BRUZZbe https://t.co/RcSzlLSyOG

— Bruno De Lille (@BrunoDeLille) 25 september 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni