| Manneken Pis betuigt zijn steun aan de zorgsector met doktersoutfit. Meer dan 1.000 van zijn tenues worden tentoongesteld in het museum de 'GardeRobe van MannekenPis' in de Eikstraat.

Paasvakantie in coronatijden: de tips van BRUZZ

GR
© BRUZZ
05/04/2021

Het federale Overlegcomité heeft een ‘paaspauze’ ingelast om het stijgend aantal coronabesmettingen terug te dringen. Daardoor staan er tijdens deze paasvakantie heel wat minder activiteiten op het programma. Toch zijn er nog heel wat plekken in Brussel waar je naartoe kan voor wat ontspanning. Een overzicht.

Mini-Europa

Het miniatuurpark Mini-Europa is terug van weggeweest. Begin januari kreeg het themapark groen licht voor een verlengd verblijf aan de Heizel. Door de coronacrisis ging Mini-Europa wel pas begin vorige week opnieuw open. Wie een vakantiegevoel wil opwekken door een soort van citytrip te maken langs iconische gebouwen uit verschillende Europese steden, is hier aan het juiste adres.

Een toegangsticket moet wel op voorhand gereserveerd worden via de website van het park. Mini-Europa is elke dag open van 10 tot 17 uur.

Brussels Card

Het bezoek aan een museum is een klassieker. Maar met de Brussels Card willen de toeristische dienst visit.brussels en de vzw Brussels Museums de culturele sector nog een extra duwtje in de rug geven.

De pass laat toe om 3 musea te bezoeken, uit een keuzelijst van meer dan 40 musea, binnen een periode van 3 maand en dit tegen een zeer voordelig tarief: de 2000 eerste kaarten worden aangeboden aan 19 euro in plaats van 24 euro.

Een bezoek aan de drie musea dient uiteraard vooraf gereserveerd te worden, maar het tijdstip van het bezoek is vrij te kiezen en er wordt geen langdurig engagement verwacht van de kopers.

VGC

Op de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) staat een handig overzicht met activiteiten voor kinderen. Het aanbod gaat van een cursus street fotografie tot sportkampen. En dan zijn er nog de gemeenschapscentra.

Wat er daar te beleven valt, staat ook opgelijst op de website in een handig overzicht. Ook extra informatie over speelpleinwerking vind je er terug. Door de huidige coronamaatregelen zijn de inschrijvingen wel opgeschort.

Met de kinderen op ontdekkingstocht

Wie op zoek is naar een idee voor een uitstap met de hele familie, kan een ontdekkingstocht boeken bij experience.brussels. In een trip van twee uur krijg je daar een heel andere kijk op Brussel te zien. Van fauna en flora, heuvels en waterlopen tot inwoners en legenden. Het komt er allemaal aan bod.

experience.brussels aan de Koningsstraat is open van dinsdag tot en met vrijdag van 9u30 tot 17u30. Zaterdag is de expo open van 10 uur tot 18 uur. De toegang voor ‘De ontdekkingsreiziger’ is gratis, een activiteitenboekje kost 4 euro. Een rondleiding reserveren kan via de website.

In het chocolademuseum Choco-story aan de Stoofstraat staat er dan weer een schattenjacht op het programma. Tot en met 18 april kunnen kinderen tot en met 12 jaar daar op een speelse manier de wondere wereld van de chocolade binnenstappen.

Choco-story is elke dag open van 10 tot 18 uur. Voor kinderen onder de vijf jaar is de toegang gratis. Voor 6- tot 12-jarigen bedraagt de kostprijs van een ticket 6 euro. Volwassenen betalen 10 euro. Een bezoek moet ook hier op voorhand gereserveerd worden.

Wandelen met Audrey Hepburn en Jacques Brel

Wandelen is tijdens deze coronapandemie ongezien populair geworden. Als alternatief voor de klassieke boswandeling, biedt Brussels By Foot een staptocht met gids aan doorheen de binnenstad. Onderweg hou je halt bij verschillende plekken die gelinkt kunnen worden aan nationale en internationale beroemdheden van vroeger en nu. Denk daarbij aan Jacques Brel, Audrey Hepburn of Stromae.

De wandeling ‘Brusseleirs, gisteren en vandaag’ start elke zondag om 14 uur op het Poelaertplein. Een plaats moet online gereserveerd worden. De hele tocht neemt ongeveer zo’n twee uur in beslag. Achteraf vragen de gidsen een vrije bijdrage.

Doorzoek de kleerkast van Manneken Pis

Al sinds 1616 draagt Manneken Pis bij speciale gelegenheden een kostuum. Die zijn nooit besteld geweest, maar altijd geschonken geweest door folkloristische verenigingen met een hart voor een van de bekendste standbeelden van Brussel. In sommige gevallen zijn ze naar de hoofdstad meegebracht door ambassadeurs als een soort diplomatiek relatiegeschenk.

Meer dan 1.000 van al deze kostuums worden bewaard en tentoongesteld in het museum ‘De GardeRobe van MannekenPis’ in de Eikstraat. Daar kan je van curator Gonzague Pluvinage een rondleiding krijgen met uitleg over de klederdracht van MannekenPis door de eeuwen heen.

‘De GardeRobe van MannekenPis’ is elke dag open van 10 tot 17 uur. Tickets moeten online gereserveerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , paasvakantie , activiteiten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni