Papenvestsite gaat volledig tegen de grond

© google

Na niet minder dan 15 jaar getouwtrek hebben de Stad en het Gewest donderdag een akkoord bereikt over de toekomst van de Papenvestsite in het centrum, nabij de Dansaertstraat. De 314 bestaande sociale woningen zullen volledig worden afgebroken, om plaats te maken voor 350 nieuwe units.

De vijf grote woonblokken op Papenvest bevatten 314 sociale woningen. Ze zijn al meer dan 50 jaar oud. "De achterhaalde bouwvorm en het gebrek aan isolatie van de vijf torens op de site waren een bron van hinder, ongezondheid en ongemak geworden voor de ongeveer 850 huurders," klinkt het bij het Gewest. "En dan spreken we nog niet over de zware energie-uitgaven waarmee de bewoners geconfronteerd worden."

En dus gaan de beleidsmakers voor de volledige afbraak. In de plaats komen 210 nieuwe sociale woningen en 140 woningen voor middeninkomens. Dat zijn 104 sociale woningen minder, de Stad belooft dat verlies goed te maken door het elders op haar grondgebied te compenseren. Tijdens de werf zorgt de Stad ook voor de herhuisvesting van de huidige bewoners.

73,3 miljoen
De financiering van het project wordt verdeeld tussen het Gewest, de Stad, de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappijen en de Openbare Vastgoedmaatschappijen. Het totale budget bedraagt 73,3 miljoen euro.

Naast de 350 woningen komen er een crèche en een dagcentrum voor bejaarden. Het project voorziet ook een plek om te sporten en een ondergrondse parking. 

Vergunning in 2018
"Deze operatie betekent een ommekeer voor de toekomst van de bewoners van een hele wijk," klinkt het bij Brussels minister van Huisvesting, Céline Fremault (cdH). Zij zette een stuurcomité op met vertegenwoordigers van alle financierende partijen. In 2017 worden de projectontwikkelaars aangeduid. De stedenbouwkundige vergunning wordt tegen 2018 verwacht.

"De verkrotting en het schrijnend gebrek aan comfort van de Papenvestsite maken snel handelen ten behoeve van de huidige huurders noodzakelijk," zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappijen zeggen dan weer dat ze al lang dromen van deze grote operatie van stadsherwaardering: "De BGHM zal bijdragen aan het welslagen van deze gemengde operatie, waardoor een hele nieuwe wijk van sociale woningen, woningen voor middeninkomens en collectieve uitrustingen in het hart van Brussel oprijst."

Boom in de Kanaalvijfhoek
De renovatie van de Papenvestsite wordt één van de vele lopende herwaarderingsprojecten in het deel van de Vijfhoek dat vlakbij het kanaal ligt. Zo plant het wijkcontract van de stad uit 2011 toe naar heel wat nieuwe huisvesting (met 99 nieuwe woningen), openbare ruimten en collectieve infrastructuren (zoals het toekomstige buurtcentrum rond de Hageltoren).

Dan zijn er nog de particuliere bouwprojecten in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat en Vandebrandenstraat, en nieuwe geplande koten voor de Erasmushogeschool op de campus Dansaert-Bloemenhof. Op die nog te bouwen campus zullen 1.000 studenten terecht kunnen. Op termijn komt er ook een groot park aan de Ninoofsepoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?