Parckfarm in de prijzen: 'Ongezien in België'

Stadsboerderij Parckfarm is uitgeroepen tot laureaat van de Prijs Publieke Ruimte 2015. De jury prees vooral de grote inbreng van buurtbewoners in het project. 'Zoiets hebben we in België op deze schaal nog nooit meegemaakt.'

Een grote moestuin, enkele dieren, een picknicktafel en een grote serre die tegelijk dienst doet als kantine. Dat is Parckfarm in een notendop. Maar het tijdelijk project in het nieuwe park onder de Jubelfeestbrug staat er vooral dankzij de talloze vrijwilligers uit de wijk. Dat laatste is ook de jury van de Prijs Publieke Ruimte niet ontgaan. Die prijs gaat uit van het Infopunt Publieke Ruimte in Antwerpen en beloont elk jaar het beste project op gebied van openbare ruimte in Vlaanderen en Brussel.

Vijftig inzendingen dongen mee naar de prijs. De jury koos voor Parckfarm en was vooral gecharmeerd door de inbreng van buurtbewoners in het project. "Het blauwdrukplan, waarin alles tot het laatste detail is ontworpen raakt stilaan voorbijgestreefd", aldus juryvoorzitter Jan Vilain. "Dat komt omdat fouten of een slecht functionerend ontwerp pas na de uitvoering aan het licht komen. Daar liggen kansen voor procesplannen, waar het eindresultaat niet vastligt en waar het ontwerp van onderuit groeit."

De initiatiefnemers lieten het project groeien op basis van input van onderuit en dat is volgens de juryvoorzitter de toekomst. "De uitdaging voor opdrachtgevers en ontwerpers is om spontane participatie-initiatieven te aanvaarden, de meerwaarde ervan te erkennen en een plaats te geven in het ontwerpproces. Met andere woorden: traditionele ontwerpmethoden loslaten. In dat opzicht steekt Parckfarm er met kop en schouders bovenuit. Zoiets hebben we in België op deze schaal nog nooit meegemaakt."

Parckfarm zag het levenslicht in het kader van Parckdesign, een tweejaarlijks initiatief van het Gewest dat ruimte geeft aan vernieuwende projecten in vergeten of onderbenutte hoeken van de stad. In dit geval de oude spoorbedding onder de Jubelfeestbrug achter Thurn & Taxis.

Ondertussen was al duidelijk dat de tijdelijke stadsboerderij zeker nog een jaartje langer zou blijven. Momenteel loopt een crowdfunding-actie om nieuw materiaal voor de kantine te kopen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?