Parckfarm kan blijven dankzij massale positieve reacties

© Heleen Rodiers

De serre en andere tijdelijke installaties van Parckfarm in het park van Thurn & Taxis kunnen blijven. De overlegcommissie van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek geeft het project tussen de twee historische bruggen een positief advies in een lovend verslag. De weg naar een permanente bouwvergunning ligt open.

De educatieve serre, moestuin, broodoven en kippenren ('kotkot') van Parckfarm onder de brug aan de Jubelfeestlaan bestaan al sinds 2014, ze werden gebouwd toen het nieuwe park werd ingehuldigd. Maar tot nu deed het initiatief het dus met een tijdelijke bouwvergunning. Daarom liep er een openbaar onderzoek om de vergunning permanent te maken. De gemeente Molenbeek is erg enthousiast, en de andere partijen in de overlegcommissie sloten zich aan bij deze visie.

"Parckfarm is op een paar jaar tijd erg belangrijk geworden voor de wandelaars in het park en de verenigingen uit de buurt die de serre gebruiken," zegt schepen van stedenbouw Olivier Mahy (MR). "En daarom willen wij ook dat de installaties permanent worden. Wij gaan het positieve advies van de overlegcommissie dan ook overnemen in het schepencollege van Molenbeek." Een bouwvergunning ligt dus binnen handbereik.

Massale steun
Niet alleen de gemeente is enthousiast, ook gebruikers van Parckfarm. De gemeente ontving 65 positieve brieven of e-mails, en twee petities voor het project verzamelden samen 1.446 handtekeningen. Die massale positieve respons is opvallend: meestal ontvangen gemeentes vooral negatieve reacties bij een openbaar onderzoek over bouwprojecten of wegenwerken.

De verschillende onderdelen van Parckfarm zijn perfect compatibel met de parkfunctie, vond de commissie. Al zijn er wel renovatiewerken nodig. De installaties waren tijdelijk en zijn dus wat versleten. Zo moet het kippenhok op een degelijke manier hersteld worden, ook aan de moestuin moeten wat werken gebeuren, vindt de commissie. De site moet ook hier en daar schoongemaakt worden.

In de toekomst zullen gebruikers van het park bij Thurn & Taxis ook terecht kunnen in de serre voor een kleine hap en een drankje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?