Park Thurn & Taxis opent op 8 mei [+foto's]

© LV

Het eerste stukje van het nieuwe park op en rond de site van Thurn & Taxis opent op donderdagavond 8 mei voor het publiek. Dat wordt gevierd met een barbecue, concerten en vuurwerk. Het is meteen ook het startschot van het Irisfeest alsook een nieuwe editie van Parckdesign. We gingen al eens kijken.

In de oude spoorbedding die aansluit op de site van Thurn & Taxis heerst grote bedrijvigheid. Vrachtwagens voeren stenen aan, graafmachines verleggen grond en bomen worden geplant. Over goed een week moet hier, onder de bruggen van de Jubelfeestlaan en de Jean Dubrucqlaan, op de grens van Laken en Molenbeek, een nieuw park van 3 hectare opengaan.

Voor een goed begrip: het eerste deel bevindt zich niet op de eigenlijke Thurn & Taxissite, die pas later afraakt.

Het nieuwe park wordt donderdag 8 mei ingehuldigd. Het feest begint om 18 uur met een barbecue rond een grote picknicktafel. Vanaf 20.30 uur is er een 'bal populaire' met fanfare en om 22 uur is er vuurwerk. De viering, meteen ook het startschot voor het Irisfeest van 10 en 11 mei, gaat door tot middernacht met een dj. "Het is een park met gewestelijke ambitie, dus is het toepasselijk dat het opengaat op de feestdag van het Gewest", klinkt het bij milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

De nieuwe aanplantingen zijn nog zeer pril, maar tijdelijke paviljoenen geven het park mee vorm. Het gaat om installaties van kunstenaars en architecten voor een nieuwe editie van Parckdesign. Dit jaar draait alles rond het thema "van landschap tot bord." De installaties en de activiteiten die tot eind september gepland zijn, van debatten tot maaltijden, moeten de Brusselaars doen nadenken over stadslandbouw.

Park van lijn 28
Op het einde van de zomer moet ook het park langs spoorlijn 28 opengaan. Dat wordt op dit moment aangelegd door Beliris. Het gaat om een groen pad en enkele sportvelden die zullen aansluiten op het parkdeel dat nu opent. Er komen toegangen aan de metrostations Belgica en Pannenhuis. De meeste aanplantingen zijn wel pas voor het najaar. In een volgende fase wordt het park verlengd tot Bockstael. In het kader van een wijkcontract komen er ook extra toegangen en een speelbos. 

Op de site van Thurn & Taxis zelf zijn de graafmachines ondertussen ook begonnen aan het parkdeel van het project. Op termijn moeten verschillende groene ruimten een aansluitende verbinding vormen tussen Sainctelette en Bockstael. Meteen het grootste park dat in Brussel is aangelegd sinds de tijd van Leopold II.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?