Parkeerplaatsen verdwijnen: helling Justitiepaleis wordt autovrij

© PhotoNews
| De volgeparkeerde helllingen van het justitiepaleis, op de grens met de Marollen. Vanaf 1 maart 2021 zal dit niet langer kunnen.

De geasfalteerde helling van de Marollen naar het Justitiepaleis wordt autovrij. Dat hebben de Stad Brussel en de Regie der Gebouwen beslist. "We willen Marolliens de hellingen teruggeven om te wandelen, te spelen, vrienden te ontmoeten of op een bankje te zitten."

De hellingen maken deel uit van het Justitiepaleis, zijn eigendom van de federale staat en worden beheerd door de Regie der Gebouwen. De Balie van Brussel en de FOD Justitie zijn de belangrijkste gebruikers van de parkeerplaatsen op de helling. Die partijen gingen ermee akkoord om hun voertuig op een andere plaats te parkeren.

Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels) herinnert eraan dat de ondergrondse parkings Poelaert, Gulden Vlies, Louiza en Stefania samen 3.300 parkeerplaatsen bieden. Die bieden volgens het kabinet-Persoons een prima alternatief. Honderd procent autovrij wordt de helling overigens niet: de hulpdiensten zullen de weg nog wel als doorgang moeten gebruiken.

Het idee ontstond in het coronajaar 2020. Persoons zag dat inwoners van de dichtbevolkte Marollen snakken naar kwalitatieve publieke ruimte. "We willen hen graag de hellingen teruggeven om te wandelen, te spelen, vrienden te ontmoeten of op een bankje te zitten," zegt ze. "Door het illegale parkeren niet langer toe te laten, wordt dit uitzonderlijk erfgoed in ere hersteld."

Meer groen, bankjes en verlichting

De Stad onderzoekt nu met de vzw Quartiers des Arts en de Fondation Poelaert welk stadsmeubilair nodig is om van de zone een nog aangenamere publieke ruimte te maken. Meer groen bijvoorbeeld, bankjes om op te zitten of verlichting. Ook de bewoners zullen worden uitgenodigd om mee te denken. Tegen de zomer zou het resultaat zichtbaar moeten zijn.

In het artikel 'Brussel als zomerse pop-upstad' kwam de helling naar het Poelaertplein nog als één van de vijf plekken naar voren die een tijdelijke invulling verdienen in Brussel. "Slecht benutte ruimte van ongeveer 1 hectare met het mooiste panorama van Brussel," klonk het toen.

Het is nog niet bekend welk budget er voor de tijdelijke invulling beschikbaar is, hoe lang de tijdelijke invulling zal blijven of wanneer aan het ontwerp voor de permanente invulling zal worden begonnen. Op termijn zou de helling wellicht evolueren naar een wandelpromenade.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?