Parkeerplaatsen worden duurder in Brussel

Over enkele weken gaat de prijs voor een parkeerplaats in Brussel-Stad de hoogte in. Dat werd maandag officieel tijdens de stemming over de begroting van 2010. Een uur parkeren zal voortaan 1,5 euro kosten in plaats van 1 euro. [1 reactie]

Een uur parkeren zal voortaan 1,5 euro kosten in plaats van 1 euro. De prijs voor een uur parkeren gaat met 50 cent naar omhoog, maar om een halve dag te parkeren in de stad Brussel moet je 15 tot 25 euro meer betalen. Voor een hele dag parkeren moet je algauw 30 tot 40 euro bijleggen.

Het duurdere parkeertarief moet de stad extra inkomsten opleveren. Jaarlijks zou het gaan om 4 miljoen euro extra.

Jackpotpolitiek
De oppositie is niet te spreken over de verhoging en vindt dat de nieuwe tarieven niets met een mobiliteitsbeleid te maken hebben. "Het gaat hier om een soort jackpotpolitiek,' zegt Brussels gemeenteraadslid Marion Lemesre (MR). "Men wil koste wat kost dat die geld opbrengt voor de stad om zo een overschot op het budget te krijgen en om publiek geld te kunnen blijven verspillen."

Ook bij Ecolo hadden ze de tariefverhoging liever anders gezien. "Ik had natuurlijk liever gehad dat dit binnen een mobiliteitspolitiek zou kaderen," zegt Brussels gemeenteraadslid Marie Nagy (Ecolo). "Een politiek waarin men mensen aanmoedigt om per fiets, met het openbaar vervoer of te voet naar het centrum te komen, zeker omdat we stoepen hebben heraangelegd en bomen geplant. Nu gaat het eerder om iets wat lijkt op een hold-up op een automobilist."

Gewestelijk parkeerbeleid
In vergelijking met andere Europese stadscentra blijft parkeren in Brussel goedkoop. Maar het wordt wel duurder dan in de andere Brusselse gemeenten. En verschillende tarieven zorgen voor parkeerconcurrentie tussen handelswijken, luidt het. "Dit gaat volledig in tegen een gewestelijk parkeerbeleid," zegt Lemesre. "Nochtans staat dat in de brusselse regeringsverklaring. Ik denk dat een meerderheid van de mensen dit wil zodat er meer duidelijkheid komt in het parkeerbeleid."

Lemesre wil het hierbij niet laten. "We gaan de voogdijminister interpelleren, net als de minister van Handel. We willen bekijken hoe deze beslissing teruggedraaid kan worden want ze staat haaks op een harmonisering van het gewestelijk parkeerbeleid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?