Parkeerrem ontspoorde trein in Vorst was niet geactiveerd

© Den Flater

De trein die begin vorige week in Vorst zonder bestuurder vertrok en ontspoorde, kwam in beweging omdat de parkeerrem niet geactiveerd was en het treinstel op een lichte helling stond. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) woensdag gezegd in de Kamercommissie Infrastructuur. 

Maandag 2 januari om vijf uur 's morgens ontspoorde een Desiro-trein in het vormingsstation van Vorst. De trein vertrok zonder begeleider of bestuurder. 

Volgens de NMBS kwam de trein in beweging omdat de parkeerrem niet geactiveerd was en het stel op een lichte helling stond, zei minister Bellot woensdag. Het veiligheidssysteem heeft gewerkt en ervoor gezorgd dat de trein niet op het hoofdspoor is terechtgekomen.

300 meter gereden
De trein wordt in zo'n geval afgeleid naar een "ontsporingstong", waar de trein licht ontspoort en door grote steenslag naast de sporen tot stilstand wordt gebracht. De bewuste trein in Vorst heeft uiteindelijk driehonderd meter gereden aan lage snelheid.

"Een dergelijk incident is nog gebeurd en is niet gelinkt aan het Desiro-materieel", zei de minister nog. De NMBS analyseert samen met Infrabel de vergelijkbare incidenten en heeft een aantal maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

'Politieactie was een vorm van terrorisme'

samenleving 1518515134

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook