Parket beschuldigt Merckx van corruptie

© Twitter

Ex-wielrenner Eddy Merckx riskeert een rechtszaak voor actieve corruptie. Volgens het Brusselse parket kocht hij een politiechef om zodat hij 46 fietsen kon verkopen aan de lokale politie van Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis. In ruil kregen de chef en zijn vrouw elk een topfiets.

Merckx reageerde in 2007 op een openbare aanbesteding van de politiezone Brussel-Zuid, die op zoek was naar stadsfietsen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Zijn prijs zat uiteindelijk ietsje onder die van zijn concurrenten, maar hij zou daarover getipt zijn door een politieagent. Die zou op vraag van Merckx in de enveloppen van de andere mogelijke leveranciers hebben geneusd en hun prijzen hebben doorgespeeld aan Merckx, en ze zouden de datum op zijn offerte hebben vervalst.

In ruil voor de vriendendienst zouden de politiechef en zijn vrouw elk een topmodel van Merckx cadeau gekregen hebben. "Actieve corruptie", meent het parket. Het parket heeft Merckx zopas gedagvaard voor de raadkamer, waar hij na de zomervakantie zal verschijnen. Als de raadkamer de Kannibaal doorstuurt naar de rechter, riskeert hij twee jaar cel wegens het omkopen van een ambtenaar. 

Zowel Eddy Merckx als politieman Philippe B. hebben altijd hun onschuld staande gehouden. Eerder verklaarde Merckx al dat hij de politie nooit fietsen cadeau deed en dat alles op factuur staat. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?