Parkingprotest in Schaarbeek

© GOB-DML

Buurtbewoners van het Lehonplein en het Liedtsplein in Schaarbeek vragen een meer krachtdadig beleid op het vlak van netheid, drugshandel en mobiliteit. Ze spreken zich ook uit tegen het plan om een ondergrondse parking te bouwen. Een petitie verzamelde al vierhonderd handtekeningen.

De gemeente Schaarbeek onderhandelt momenteel met een parkeerbedrijf over de bouw van een parkeergarage onder het Lehonplein, achter de Sint-Servaaskerk. Daar zou plaats zijn voor twee- tot driehonderd auto’s. Buurtbewoners vrezen dat dat nog meer verkeer zal aantrekken.

“Ondanks zijn desolate toestand en gebrek aan inrichting vervult het Lehonplein een belangrijke functie voor deze dichtbevolkte wijk,” klinkt het. “De plannen om er een ondergrondse parking aan te leggen, zou die functie gevoelig verstoren. Het project is bovendien gebaseerd op een verouderde studie en zal de problematische verkeerssituatie nog verscherpen.“

Vooral overdreven snelheid en wildparkeren leiden in de buurt tot overlast. “Omdat er nauwelijks boetes komen, hebben mensen het gevoel dat alles kan. Ze denken alleen aan zichzelf en niet aan het gevaar dat ze creëren voor overstekende kinderen.”
Andere doorn in het oog van de buurtbewoners is de drugshandel op het plein. De bewoners denken dat meer aanwezigheid van politie en straathoekwerkers hier soelaas kan bieden.

Ook over het Liedtsplein zijn er heel wat grieven, zoals opnieuw verkeersonveiligheid en een gebrek aan netheid, met name door wildplassen.

In beide gevallen hopen de bewoners vooral ook dat ze meer betrokken worden bij het beleid. “Pleinen kunnen de sociale cohesie versterken, maar dan moet prioriteit worden gegeven aan bewoners en zachte mobiliteit, en niet aan handel en doorgaand verkeer,” klinkt het nog. Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi), nodigde de initiatiefnemers van de petitie al uit voor een gesprek. De buurtbewoners hopen ook bij het gewest een luisterend oor te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?