Parlementaire lunch

Parlement wil burgers op het spreekgestoelte

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
15/07/2015

De drie assemblees in het Brussels gewest willen vlottere parlementszittingen met meer inspraak voor de burger. Daarom plannen ze meer samenwerking, meer debat en ook petities in de parlementen. Het petitierecht bestaat al in het Brussels parlement, maar is nog nooit ten uitvoer gebracht. “De representatieve democratie zit in een crisis."

Snedigere discussies, meer samenwerking tussen de parlementen onderling en meer inspraak voor de burger. Dat is het plan waarmee de drie voorzitters van het Brussels Parlement, de Cocof en de Raad van de VGC tegen december willen landen.

“De representatieve democratie zit in een crisis,” zegt Julie De Groote (CDH), voorzitster van de Cocof. “Sinds Montesquieu is er veel veranderd. De wereld is complexer geworden, de burger mondiger. We moeten daar als parlement iets tegenoverstellen.”

De parlementsvoorzitters zien veranderingen mogelijk op drie fronten. Eén in het assemblée zelf. De verschillende parlementen moeten meer samenwerken rond ad hoc dossiers. Brussels parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) geeft het voorbeeld van radicalisering en de islam waarrond dit jaar is samengewerkt. Ook over prostitutie moet zo’n samenwerking mogelijk zijn.

Ten tweede, bij de deputés zelf. Door spreektijd te verkorten, en parlementsleden ook onderling met elkaar in debat te laten gaan (vandaag is dat niet toegestaan) kunnen de debatten aantrekkelijker worden. “Kortere tussenkomsten is de boodschap,” zegt Carla Dejonghe (Open VLD), voorzitster van de VGC-raad.

De grootste verandering kan er komen voor de burger, de derde pijler in het plan. Die moet meer inspraak krijgen. De Groote: “Als een actiegroep of een individu iets te zeggen heeft over een wetsvoorstel, kan die een wijziging voorstellen, of waarom niet een amendement. Iemand met een bepaalde expertise kan in een hoorzitting aan bod komen.”

Petities moeten beter en sneller bij het parlement terechtkomen. Net zoals de moties van de gemeenteraden. Vandaag staat het petitierecht al in het reglement van het Brussels parlement ingeschreven, maar het is nooit tot uitvoering gebracht. “Over de juiste modaliteiten moet nog gesproken worden. Krijgen burgers inspraak vanaf 5.000 of 10.000 handtekeningen?”, vraagt Picqué zich af. Hij wijst erop dat het niet de bedoeling is om de polemiek te zoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni