Parochianen opgeschrikt door antisemitische teksten aan Sint-Katelijnekerk

© magro_kr
| Tal van parochianen vragen om een boek vol 'antisemitische gevoelens en stereotiepen' niet langer te verkopen in de Sint-Katelijnekerk. Maar daar heeft de kerkgemeenschap voorlopig geen oren naar.

Een affiche aan de Sint-Katelijnekerk heeft voor opschudding gezorgd. Die vertelt een passage uit een 14de eeuwse legende over de Joodse gemeenschap. Die vertrekt volgens tal van parochianen vanuit antisemitische gevoelens. Zij vroegen daarom om de affiche te verwijderen en het bewuste boek niet langer te verkopen, maar dat gebeurde tot nog toe niet.

Een van de reclameborden aan de Sint-Katelijnekerk vertelt vandaag een deel van het verhaal van een 14de eeuwse legende over de Joodse gemeenschap. Volgens verschillende parochianen gebeurt dat vanuit ‘een antisemitisch perspectief’, schrijft La Capitale.

Zo staat er onder meer te lezen dat de Joden ‘gedreven door de duivel en hebzucht’ zich in 1370 schuldig maakten aan diefstal en heiligschennis pleegden. Christus zou hen hiervoor gestraft hebben door hun gezichten een bloedrode schijn te geven.

Boek vol stereotiepen…

Wat verderop verwijst een andere poster naar de mogelijkheid om aan het onthaal een exclusief boek te kopen waarin de volledige legende opgetekend staat. De Katholieke Nationale Commissie voor Betrekkingen met de Joodse Wereld veroordeelde de publicatie en de verkoop van het bewuste boek vorig jaar al, omdat het volgens hen vol stereotiepen staat.

“Dit boek is ongepast omdat het anti-Joodse gevoelens kan aanwakkeren of doen herleven. Het is de taak van de kerkgemeenschap om tegen dergelijke vormen van antisemitisme te vechten”, zo staat te lezen op de Facebookpagina van de vereniging.

…is nog steeds te koop

Het bewuste boek werd in 2018 gedrukt in een oplage van 2.000 exemplaren en is uitsluitend te koop in de Sint-Katelijnekerk. Pikant detail: de schrijfster ervan is de vrouw van de voorzitter van de kerkgemeenschap.

Een week geleden liep daar de vraag binnen om de poster te verwijderen en het boek niet langer te verkopen. Maar dat gebeurde niet. De lasterlijke paragraaf op de poster werd wel geschrapt, maar het boek is nog steeds te koop. Enkel het bericht waarin het boek wordt aangeprezen, is ondertussen weggehaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?