Participatief park aan Recyclart

© L'Escaut

Naast het station Kapellekerk, vooral bekend van cultuurcentrum Recyclart, komt een nieuw park. Het team achter het winnende ontwerp plant een heus participatietraject met de bewoners van de toren in de Brigitinnenstraat.

Een krakkemikkig plein boven een parkeergarage, een afgeleefd speelplein en wat versnipperd groen. Dat is in een notendop de status van de openbare ruimte aan de voet van de woontoren Brigitinnen.

Wijkcontract Jonction belooft de komende jaren komaf te maken met de verrommeling. De benedenverdieping van de toren moet aantrekkelijker worden en er komt een hedendaags stadspark.

Een ontwerpwedstrijd voor het Jonctionpark, begeleid door de bouwmeester, is onlangs gewonnen door een team met architectenbureau L’Escaut. De laureaten willen onder meer de verticale wand tussen het hoger gelegen plein boven de parkeergarage en het straatniveau een ludieke functie geven, bijvoorbeeld door de integratie van een glijbaan en andere speeltuigen. Andere bijzonderheid is de integratie van een atelier dat kan dienen voor opleidingen of voor buurtbewoners die dingen willen maken.

Hoewel de grote lijnen vastliggen, is het huidige ontwerp nog niet helemaal definitief. Eerst volgt immers nog een participatietraject met de buurtbewoners. Daarvoor ging L’Escaut in zee met de vzw Toestand, vooral bekend van Allee du Kaai. “We willen de 150 gezinnen die er wonen zoveel mogelijk betrekken bij het project,” zegt Pepijn Kennis van Toestand. “Het nieuwe park is hun achtertuin, dus kijken we met hen wat de noden en de verwachtingen zijn. In functie daarvan kan het project nog evolueren.”

Nu zondag 24 september wordt het voorlopige project voorgesteld aan de omwonenden. Zij kunnen dan kennismaken met het ontwerpteam. Daarna zal Toestand gedurende een jaar of twee een aantal evenementen organiseren om de dialoog voort te zetten. Vervolgens kan het project worden bijgestuurd. Over een tweetal jaar zouden dan de werkzaamheden moeten kunnen beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?