Pascal Smet schrapt hoofddoekenverbod in winkels Brusselse metro

© Belga
12/06/2017

Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) schrapt het algemeen hoofddoekenverbod voor personeel van de winkels in de Brusselse metro- en premetrostations. Dat zei hij aan partijgenoot en Brussels parlementslid Fouad Ahidar. Uitbaters zullen daardoor zelf kunnen beslissen of ze de hoofddoek toelaten.

Het lastenboek voor de betrokken stationswinkels bepaalt dat "het personeel van de winkels er altijd verzorgd moet uitzien en dat het geen politieke of religieuze tekens mag dragen", verduidelijkt Ahidar. De eisen moeten bovendien in het arbeidsreglement van de uitbater opgenomen zijn.

Ahidar vindt dat algemeen verbod niet kunnen. De MIVB ijvert immers voor diversiteit onder haar werknemers en moedigt vrouwen aan om voor haar te komen werken. "Tegelijkertijd eist ze van private exploitanten dat ze discrimineren", betreurt de SP.A'er. Hij vindt dat elk bedrijf eigen regels moet kunnen opleggen, zolang het goed functioneren van de MIVB niet in het gedrang komt.

Smet is het daarmee eens. Hij heeft de kwestie al aangekaart bij de MIVB-directie, meldt SP.A Brussel. "Samen met de directie van de MIVB vind ik dat een dergelijke algemene verplichting niet thuishoort in het interne reglement", verduidelijkt de minister nog. "Iedere ondernemer moet over de vrijheid beschikken om zelf zijn of haar diversiteitsbeleid te bepalen. Ik zal er dan ook op toezien dat het algemeen hoofddoekenverbod op korte termijn wordt geschrapt uit het interne reglement van de MIVB."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni