Pascal Smet stapt naar politie na reeks doodsbedreigingen

© Jef Van de Veire BRUZZ

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) gaat klacht indienen bij de politie tegen een vijftiental fysieke bedreigingen, waaronder doodsbedreigingen, aan zijn adres. “We merken vooral in de laatste twee weken een verharding van het debat, na de sluiting van het Herrmann-Debrouxviaduct”, zegt zijn kabinet. De bedreigingen zijn volgens de minister veelal afkomstig vanuit conservatieve hoek en de pro-autolobby, maar viseren ook vaak zijn geaardheid.

“Smet guillotine”, “il faut éliminer ce type physiquement”, “Make it look like an accident”. "Y-a-t-il un sniper?" of "bloc en beton autour de son cou et hop". Maar ook “sale pd” en “retourne en Flandres avec ton vélo sans selle”. Het zijn maar enkele van de bedreigingen die Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet onder ogen kreeg in de laatste twee weken. De bedreigingen komen binnen in verschillende vormen, soms via mail, maar even vaak via sociale media. Ook de reacties op krantenartikels die op sociale media verschijnen, laten vaak niet veel aan de verbeelding over.

“We krijgen altijd wel reacties die onder de gordel zijn of niet helemaal correct, maar de laatste twee weken zijn veel intenser geweest”, zegt woordvoerder Mathias Dobbels. “Dat heeft volgens ons te maken met de tijdelijke sluiting van het Herrmann-Debrouxviaduct. Er is een bepaalde sfeer gecreëerd, voornamelijk door de pro-autolobby en uit conservatieve hoek die het debat sterk heeft verhard.”

Ook klacht bij Unia
Van de fysieke bedreigingen, waar dus ook doodsbedreigingen bij zijn, gaat de minister een vijftiental – “de ergste” - aangeven bij de politie. Maar er komen ook heel wat opmerkingen binnen die de geaardheid van de minister in het vizier nemen. Voor die gevallen dient minister Smet ook een klacht in bij gelijkekansencentrum Unia.

“Mobiliteit is een thema dat heel veel debat uitlokt, niet in het minst bij mensen die verknocht zijn aan hun voertuig”, zegt Dobbels. “We begrijpen dat we een aantal zaken in beweging zetten waar bepaalde mensen het niet mee eens zijn, maar dit gaat gewoon te ver. Als ook de fysieke integriteit en de geaardheid van de minister in het vizier komt, zien we ons genoodzaakt om op te treden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?